Sinkadusmåndag, del 2

Sinkadus02cover

Nu är det dags för del två i följetongen Sinkadusmåndag, där jag fördjupar mig i den svenska rollspelstidningen Sinkadus som gavs ut av Äventyrsspel på 80-90-talen.

Det första avsnittet hittar ni här. Och har ni lite tid över, kolla in det kontroversiella Top 10 gubbigaste svenska rollspelsomslagen genom tiderna.

Sinkadus nr 2 (1984)

Omslag

Det här omslaget, av Nils Gulliksson, är en stark kandidat till titeln Fulaste Sinkadusomslag genom tiderna. Det är någonting med färgerna … och den vagt kondomformade mannen. Vad gör han egentligen?

Sen kan man undra över det kloka i att ha en trollkarl på ettan till ett nummer som, tydligen, handlar om Mutant.

sinkadus02

Hemmafronten

Kolumnen ”Hemmafronten” dök upp redan i nr 1 och är tidningens nyhetsspalt. Här får man reda på allt som händer hos Äventyrsspel. Ofta mer än man verkligen vill veta.

I detta nummer försäkras oroliga spelare att de minsann kommer att kunna använda äventyr till ”nya” Drakar och demoner även om de bara har den gamla utgåvan. Liknande farhågor ekar fortfarande i rollspelsforum runt om i världen.

Redaktionen slår sig även för bröstet och skriver att i det kommande Havets vargar får rollpersonerna bland annat ”uppleva en färd till Spanien!” Exotiskt ska det vara.

Intressant är att DoD kallas för ett ”fantasi-rollspel”. Ordet ”fantasy” hade alltså inte ännu gjort sitt intåg i Sverige 1984.

Artiklar

Det stora i det här numret är att Mutant ska släppas ”vilken vecka som helst”. Fem sidor ägnas åt det kommande rollspelet, med förhandstittar, nya regler (perfekta träffar) och nya sysselsättningar. Hur det nu kan finnas något nytt till ett spel som inte ännu släppts. Förhandstitten består av en lång lång text om Mutants bakgrundshistoria. Den håller än – om man man bortser från att vi nu vet att Sovjetunionen föll aningen tidigare än 2011.

Sysselsättningen ”Ligist” är för övrigt helt underbar: man åker runt på ett av SL valt fordon och slåss med ”ålderdomliga” vapen. Just att spelledaren väljer fordon känns lite farligt när jag tänker tillbaka på vilka muppar till SL jag haft genom åren. Det hade inte varit otroligt att en eventuell ligist-rollperson skulle fått åka runt på en damcykel med påhängsmotor. (Så här i efterhand hade ju det varit hur skönt som helst, men på den tiden ville man ha lite mer machogrejer.)

Till Drakar och demoner (nya DoD, av statsen att döma) får vi läsa om den nya rasen Tomtar, påhittad av Bengt-Ola Bengtsson. Tack och lov är det folktrons tomtar det handlar om och inte Coca colas. Tomtar är en ras som ”inte fikar efter rikedomar” och är små men starka. De har även färdigheten ”Hopp 50%”, vilket förmodligen ska utläsas som förmågan att hoppa och inte att tomtar bara är jäkligt hoppfulla av sig.

Tomtarna, i kombination med förra numrets Hober, är början på en lång tradition av småfolk i DoD (och Äventyrsspels produkter i allmänhet). När Monsterboxen släpptes 1990 var ungefär 70% av alla spelbara raser någon form av pyssling.

Christer Regebo berättar utförligt om olika metaller i den pedagogiskt namngivna artikeln ”Metaller”. Detta är faktiskt ganska intressant även i dag, speciellt när författaren börjar fabulera om smidestraditionerna hos alver och dvärgar. Ibland blir det lite informationsöverflöd: ”Aluminiumbrons är bra, men aluminium torde ha varit ytterligt sällsynt på bronsåldern.” I hur många av era kampanjer har ordet aluminiumbrons använts?

I övrigt så gör BEP sitt första framträdande, och får sällskap av den inte lika framgångsrika förkortningen VP, VandringsPoäng.

Peter Stenhjelm levererar varelsen Svampmän, ”en enorm svamp med två tentakelliknande armar”. Kanske inte det hetaste monstret genom tiderna.

Veckans ”Öh, va?”-upplevelse

”Jakt och fiske” (av Christer Regebo) är ytterligare en artikel i kategorin ”detaljer är viktiga”. Det finns regler för att avgöra hur stora fiskar man får på kroken (STO=1T100-90 i floder och sjöar, STO=1T00-70 i hav) och man får reda på att det tar 5 minuter per STO (men minst 15 min) att stycka ett byte.

Givetvis finns även en slumpmötestabell med olika djur. Däribland sköldpadda(!).

I svenska rollspelshobbyns barndom var det tydligen enormt viktigt att ha regler, och tärningskombinationer, för allting. Tänk om en RP går och fiskar, och får napp! Vad ska man som SL göra då om man inte vet att slå 1T00-90? Panik.

Eller är det såhär fortfarande? Får spelskapare mejl från vindögda 12-åringar som undrar hur man gör för att ta reda på hur stor bäver man fångat?

Äventyr

I det här numret finns inget regelrätt äventyr, utan en samling äventyrsförslag författade av Johan Arve. Alla följer upplägget att rollpersonerna möter en främling som ger dem pengar för att göra något. Många av förslagen innefattar också att rollpersonerna hamnar i finkan av en eller annan anledning. Man anar ett visst mått av sadism.

Reklam

I reklambranschen låg man lite före: Prince August använder ordet ”fantasy” i en annons om modellserien Fantasybygg. Däremot skriver de fortfarande ”fantasirollspel”.

Citadel miniatures utgör för övrigt en av de mest oattraktiva annonserna jag sett. Man blir ju inte direkt köpkåt.

Omdöme

Sinkadus-redaktionen gör det ganska lätt för sig i det här numret och lever gott på inskickat material från läsarna. Det man undrar är hur resten av bidragen såg ut, om Svampmän ansågs vara bra nog att publicera.

84 reaktioner till “Sinkadusmåndag, del 2

 1. A propos ordet ”fantasy”:s inmarsch i svenska språket kallades ju de romaner Äventyrsspel sedermera utgav för ”fantasyromaner” med loggan ”Ä-fantasy”. Detta föranledde ett brev 1989 från Harlequin Förlag, som bad oss sluta upp med att snylta på deras varumärke ”Harlequin Fantasy”. Jag minns inte om vi besvarade det, men vi skrattade gott och hörde aldrig av dem igen.

  Gilla

 2. A propos ordet ”fantasy”:s inmarsch i svenska språket kallades ju de romaner Äventyrsspel sedermera utgav för ”fantasyromaner” med loggan ”Ä-fantasy”. Detta föranledde ett brev 1989 från Harlequin Förlag, som bad oss sluta upp med att snylta på deras varumärke ”Harlequin Fantasy”. Jag minns inte om vi besvarade det, men vi skrattade gott och hörde aldrig av dem igen.

  Gilla

 3. A propos ordet ”fantasy”:s inmarsch i svenska språket kallades ju de romaner Äventyrsspel sedermera utgav för ”fantasyromaner” med loggan ”Ä-fantasy”. Detta föranledde ett brev 1989 från Harlequin Förlag, som bad oss sluta upp med att snylta på deras varumärke ”Harlequin Fantasy”. Jag minns inte om vi besvarade det, men vi skrattade gott och hörde aldrig av dem igen.

  Gilla

 4. Sinkadus-måndag rular! Angående bävern fick vi den frågan via mail till Neogames typ 1997: ”Exakt hur stor är den ashariska jättebergsbävern?!”

  Just ”exakt” gör det hela extra kul. =)

  Gilla

 5. Sinkadus-måndag rular! Angående bävern fick vi den frågan via mail till Neogames typ 1997: ”Exakt hur stor är den ashariska jättebergsbävern?!”

  Just ”exakt” gör det hela extra kul. =)

  Gilla

 6. Sinkadus-måndag rular! Angående bävern fick vi den frågan via mail till Neogames typ 1997: ”Exakt hur stor är den ashariska jättebergsbävern?!”

  Just ”exakt” gör det hela extra kul. =)

  Gilla

 7. Jag har legat sömnlös och funderat över det här med svampmän. Hur i h-e kunde den slinka igenom. Droppade för min spelargrupp igår och vi grät av skratt i en halvtimme. Hela spelrytmen pajade… Hade dom alltså en insändartävling för nya raser och svampman vann. Sjukt kul. Fnizz.

  Gilla

 8. Jag har legat sömnlös och funderat över det här med svampmän. Hur i h-e kunde den slinka igenom. Droppade för min spelargrupp igår och vi grät av skratt i en halvtimme. Hela spelrytmen pajade… Hade dom alltså en insändartävling för nya raser och svampman vann. Sjukt kul. Fnizz.

  Gilla

  1. Är svampmän levande svampar eller vad? Vore kul att skriva ihop något nytt om dessa och skicka in till Riotminds. Bara för att det är en så knäpp grej.

   Gilla

   1. Det är lite oklart. ”Den lever i mossiga skogar och är egentligen ganska fredlig – men om den blir retad anfaller den med hetta!” De har giftig hud, och sprutar sporer som får folk att svimma, fly eller bli paralyserade.

    Gilla

   2. Ett oerhört motsägelsefullt citat 😀 Svampmän är alltså fredliga, men krigiska ibland. Låter lite som pensionärer.

    Gilla

   3. Ett oerhört motsägelsefullt citat 😀 Svampmän är alltså fredliga, men krigiska ibland. Låter lite som pensionärer.

    Gilla

   4. Det är lite oklart. ”Den lever i mossiga skogar och är egentligen ganska fredlig – men om den blir retad anfaller den med hetta!” De har giftig hud, och sprutar sporer som får folk att svimma, fly eller bli paralyserade.

    Gilla

  2. Är svampmän levande svampar eller vad? Vore kul att skriva ihop något nytt om dessa och skicka in till Riotminds. Bara för att det är en så knäpp grej.

   Gilla

 9. Jag har legat sömnlös och funderat över det här med svampmän. Hur i h-e kunde den slinka igenom. Droppade för min spelargrupp igår och vi grät av skratt i en halvtimme. Hela spelrytmen pajade… Hade dom alltså en insändartävling för nya raser och svampman vann. Sjukt kul. Fnizz.

  Gilla

  1. Är svampmän levande svampar eller vad? Vore kul att skriva ihop något nytt om dessa och skicka in till Riotminds. Bara för att det är en så knäpp grej.

   Gilla

   1. Det är lite oklart. ”Den lever i mossiga skogar och är egentligen ganska fredlig – men om den blir retad anfaller den med hetta!” De har giftig hud, och sprutar sporer som får folk att svimma, fly eller bli paralyserade.

    Gilla

   2. Ett oerhört motsägelsefullt citat 😀 Svampmän är alltså fredliga, men krigiska ibland. Låter lite som pensionärer.

    Gilla

 10. Det här är det enda numret jag inte har. Men läsvärdet verkar mer ligga på kalkonplanet. Det tredje numret vill jag dock minnas var okej. Caddo minns jag som åtminstone lite bra.

  Gilla

 11. Det här är det enda numret jag inte har. Men läsvärdet verkar mer ligga på kalkonplanet. Det tredje numret vill jag dock minnas var okej. Caddo minns jag som åtminstone lite bra.

  Gilla

  1. Ja. Nummer tre har väl massor av godbitar om jag minns rätt – både huvudpersonerna från Ladyhawke som DoD-figurer (Etienne Navarre har väl typ 18 i alla stats utom ett eller så) samt träffområden till Mutant. Det var ascoolt att skjuta någon i huvudet!

   Att det har passerat 23 år…

   Gilla

  2. Ja. Nummer tre har väl massor av godbitar om jag minns rätt – både huvudpersonerna från Ladyhawke som DoD-figurer (Etienne Navarre har väl typ 18 i alla stats utom ett eller så) samt träffområden till Mutant. Det var ascoolt att skjuta någon i huvudet!

   Att det har passerat 23 år…

   Gilla

 12. Det här är det enda numret jag inte har. Men läsvärdet verkar mer ligga på kalkonplanet. Det tredje numret vill jag dock minnas var okej. Caddo minns jag som åtminstone lite bra.

  Gilla

  1. Ja. Nummer tre har väl massor av godbitar om jag minns rätt – både huvudpersonerna från Ladyhawke som DoD-figurer (Etienne Navarre har väl typ 18 i alla stats utom ett eller så) samt träffområden till Mutant. Det var ascoolt att skjuta någon i huvudet!

   Att det har passerat 23 år…

   Gilla

 13. När jag var 14 och skaffade det där numret tyckte jag att träffområden var oerhört innovativt. Men jag var också en mycket distanslös beundrare av allt som kom från Äventyrsspel. Växjö låg långt från världen. Kunde faktiskt bara köpa Sinkadus i Stockholm.

  Gilla

 14. När jag var 14 och skaffade det där numret tyckte jag att träffområden var oerhört innovativt. Men jag var också en mycket distanslös beundrare av allt som kom från Äventyrsspel. Växjö låg långt från världen. Kunde faktiskt bara köpa Sinkadus i Stockholm.

  Gilla

 15. När jag var 14 och skaffade det där numret tyckte jag att träffområden var oerhört innovativt. Men jag var också en mycket distanslös beundrare av allt som kom från Äventyrsspel. Växjö låg långt från världen. Kunde faktiskt bara köpa Sinkadus i Stockholm.

  Gilla

 16. Those were the times 😉

  Jag ska införa svampmännen i min Coriolis och Mutantkampanj -jag lovar. Mazchamdjan -en ny svamphumanit och championix, muterad issvamp på Gruznan.

  Gilla

 17. Those were the times 😉

  Jag ska införa svampmännen i min Coriolis och Mutantkampanj -jag lovar. Mazchamdjan -en ny svamphumanit och championix, muterad issvamp på Gruznan.

  Gilla

 18. Svampmännen inbjuder till en hel del tråkiga vitsar kring spelbordet.

  ”Fyra svampmän dyker upp bakom träden och den störste av dem kliver fram mot er.”

  ”Jag plockar honom…”

  Gilla

 19. Svampmännen inbjuder till en hel del tråkiga vitsar kring spelbordet.

  ”Fyra svampmän dyker upp bakom träden och den störste av dem kliver fram mot er.”

  ”Jag plockar honom…”

  Gilla

 20. Detta nummer köpte jag inte när det begav sig (började spela 1985) utan har införskaffat i efterhand. Noterar med förvåning att Christer Regebro i sin artikel om metaller sätter likhetstecken mellan mithril och aluminium! Que? Så Frodo fick en ringbrynja av aluminium av Bilbo? Verkar på något sätt inte lika coolt. Och när Gimli får syn på den utbrister han hänfört: ”Aluminium!” Nej, det funkar inte alls. Var detta verkligen en vedertagen uppfattning hos Äventyrsspel, eller bara en tillfällig lapsus? Roligast i detta nummer är rubriken ”Överraskande möten med ätbara djur” i artikeln om jakt och fiske…

  Gilla

  1. Är ingen metallurg av rang men verkar inte mithril en smula segare och starkare än aluminium? Skulle väl höfta till med mithril = titan.

   Och titan är ju coolare än aluminium. Men fortfarande kanske inte så att Gimli skiter på sig av lycka.

   Gilla

  2. Är ingen metallurg av rang men verkar inte mithril en smula segare och starkare än aluminium? Skulle väl höfta till med mithril = titan.

   Och titan är ju coolare än aluminium. Men fortfarande kanske inte så att Gimli skiter på sig av lycka.

   Gilla

  3. Vad jag menade med sista meningen var att låt fantasy-metaller vara just det. Allt behöver inte en förklaring utifrån vår världsuppfattning.

   Gilla

  4. Vad jag menade med sista meningen var att låt fantasy-metaller vara just det. Allt behöver inte en förklaring utifrån vår världsuppfattning.

   Gilla

   1. Håller helt med. Mithril bör vara just mithril och inget annat, det förlorar liksom sin magiska glans om det prompt ska stoppas in i periodiska systemet…

    Gilla

   2. Håller helt med. Mithril bör vara just mithril och inget annat, det förlorar liksom sin magiska glans om det prompt ska stoppas in i periodiska systemet…

    Gilla

  5. Ungefär lika fräckt (och nödvändigt) som att ersätta ”Jag är Burin, konung över dvärgarnas rike!” med ”Jag är Burin, företrädare för en bosättning av likasinnade som lider av akondroplasi”

   Gilla

  6. Ungefär lika fräckt (och nödvändigt) som att ersätta ”Jag är Burin, konung över dvärgarnas rike!” med ”Jag är Burin, företrädare för en bosättning av likasinnade som lider av akondroplasi”

   Gilla

 21. Detta nummer köpte jag inte när det begav sig (började spela 1985) utan har införskaffat i efterhand. Noterar med förvåning att Christer Regebro i sin artikel om metaller sätter likhetstecken mellan mithril och aluminium! Que? Så Frodo fick en ringbrynja av aluminium av Bilbo? Verkar på något sätt inte lika coolt. Och när Gimli får syn på den utbrister han hänfört: ”Aluminium!” Nej, det funkar inte alls. Var detta verkligen en vedertagen uppfattning hos Äventyrsspel, eller bara en tillfällig lapsus? Roligast i detta nummer är rubriken ”Överraskande möten med ätbara djur” i artikeln om jakt och fiske…

  Gilla

  1. Är ingen metallurg av rang men verkar inte mithril en smula segare och starkare än aluminium? Skulle väl höfta till med mithril = titan.

   Och titan är ju coolare än aluminium. Men fortfarande kanske inte så att Gimli skiter på sig av lycka.

   Gilla

  2. Vad jag menade med sista meningen var att låt fantasy-metaller vara just det. Allt behöver inte en förklaring utifrån vår världsuppfattning.

   Gilla

   1. Håller helt med. Mithril bör vara just mithril och inget annat, det förlorar liksom sin magiska glans om det prompt ska stoppas in i periodiska systemet…

    Gilla

  3. Ungefär lika fräckt (och nödvändigt) som att ersätta ”Jag är Burin, konung över dvärgarnas rike!” med ”Jag är Burin, företrädare för en bosättning av likasinnade som lider av akondroplasi”

   Gilla

   1. Hahaha…. Tack! Då vet jag i alla fall hur jag kan bli av med dem.
    Jag har en del grejor ute på tradera. Det är lustigt att de fortfarande ger så pass mycket pengar vid försäljning.

    Gilla

   2. Hahaha…. Tack! Då vet jag i alla fall hur jag kan bli av med dem.
    Jag har en del grejor ute på tradera. Det är lustigt att de fortfarande ger så pass mycket pengar vid försäljning.

    Gilla

   1. Hahaha…. Tack! Då vet jag i alla fall hur jag kan bli av med dem.
    Jag har en del grejor ute på tradera. Det är lustigt att de fortfarande ger så pass mycket pengar vid försäljning.

    Gilla

 22. Väl medveten om att jag hittat din blogg lite väl sent kan jag inte undgå att kommentera den så här i efterhand. Med ett nostalgiskt småleende på läpparna, bör tilläggas.

  Bengt-Ola Bengtsson, vars tomtar ”inte fikar efter rikedomar” och ”är små men starka” var en av dem som introducerade mig till rollspelens värld under det tidiga 80-talet. Det var just 1984, om jag inte missminner mig.

  Han kom, liksom jag, från den Västmanländska staden Sala. Vad han gör i dag har jag ingen som helst aning om. Jag har för mig att han började studera till läkare efter gymnasiet.

  Gilla

  1. Enligt Google bor det en barnläkare vid namn Bengt-Ola Bengtsson i Ventura, Kalifornien (dvs. strax utanför Los Angeles).

   Gilla

   1. Kan mycket väl vara han. Har ingen aning. Vi har inte haft kontakt sedan Palme dog. Typ. Han (Benke alltså, inte Palme) måste vara några år över 40 i dag. Och jag är långtifrån säker på att han faktiskt blev läkare. Jag kan ha blandat ihop honom med någon annan.

    Gilla

   2. Kan mycket väl vara han. Har ingen aning. Vi har inte haft kontakt sedan Palme dog. Typ. Han (Benke alltså, inte Palme) måste vara några år över 40 i dag. Och jag är långtifrån säker på att han faktiskt blev läkare. Jag kan ha blandat ihop honom med någon annan.

    Gilla

 23. Väl medveten om att jag hittat din blogg lite väl sent kan jag inte undgå att kommentera den så här i efterhand. Med ett nostalgiskt småleende på läpparna, bör tilläggas.

  Bengt-Ola Bengtsson, vars tomtar ”inte fikar efter rikedomar” och ”är små men starka” var en av dem som introducerade mig till rollspelens värld under det tidiga 80-talet. Det var just 1984, om jag inte missminner mig.

  Han kom, liksom jag, från den Västmanländska staden Sala. Vad han gör i dag har jag ingen som helst aning om. Jag har för mig att han började studera till läkare efter gymnasiet.

  Gilla

  1. Enligt Google bor det en barnläkare vid namn Bengt-Ola Bengtsson i Ventura, Kalifornien (dvs. strax utanför Los Angeles).

   Gilla

   1. Kan mycket väl vara han. Har ingen aning. Vi har inte haft kontakt sedan Palme dog. Typ. Han (Benke alltså, inte Palme) måste vara några år över 40 i dag. Och jag är långtifrån säker på att han faktiskt blev läkare. Jag kan ha blandat ihop honom med någon annan.

    Gilla

 24. Nä… Det här är ju toknostalgi. Svampmän känns sjukt coola! Jag gillar den här tidens BRP men det är inte så roliga regler. Men nånstans kickar det igång fantasin enormt.

  Gilla

 25. Nä… Det här är ju toknostalgi. Svampmän känns sjukt coola! Jag gillar den här tidens BRP men det är inte så roliga regler. Men nånstans kickar det igång fantasin enormt.

  Gilla

 26. Mannen bakom svampmännen, Peter Stenhjelm, var ingen man när det begav sig, utan blott 12 eller 13 år och gick i samma skola som jag. Inspirationen till svampmän tror jag kom från AD&D:s Monster Manual, för minns jag rätt var Peter egentligen för cool för att spela svenska rollspel. Bli publicerad i Sinkadus fixade han i alla fall och höstade in fett med kudos bland oss yngre rollspelare.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s