Topp 10: De gubbigaste svenska rollspelsomslagen

I alla tider har rollspelmakare och spelare undrat varför rollspelshobbyn är så dominerad av män. Här kommer svaret – de topp 10 mest gubbiga, grabbiga eller bara sexistiska omslagen från den svenska rollspelshistorien:

krilloan10. Krilloan (Äventyrsspel, 1991)
Vid en första anblick verkar det inte vara något skumt med det här omslaget. Men titta igen. Kvinnorna på bilden ägnar sig antingen åt att hångla, eller att stå i urringad klänning och se fromma ut. Männen, å andra sidan, får se tuffa ut med rustningar och svärd, skjuta pilbåge eller stå och … jag vet inte riktigt vad den lilla svartklädda killen gör, där nedanför det hånglade paret, men han är i alla fall påklädd och ser arg ut.

Budskapet till alla kvinnor är i alla fall: ”Kom och spela Krilloan, äventyrens stad, där du kan stå och se snygg ut — eller kyssas!”

elipam9. Elipam – Äventyrens stad (Lancelot Games, 1989)
Spontant är det lätt att tycka att det här omslaget är mer gubbigt än Krilloan ovan. En i princip helnaken kvinna som dansar framför ett gäng påklädda — och beväpnade — män. Återigen bedrar skenet. Ja, det är visserligen en stor bild på en porrig kvinna, men det är en kvinna som faktiskt gör någonting. Hon dansar magdans, en konstform som i vår värld är uråldrig och respekterad.

Men jag tror ändå inte att detta omslag lockade särskilt många nya kvinnliga spelare till hobbyn. Det är ju trots allt en stor bild på en naken kvinna.

jarnringen8. Järnringen (Äventyrsspel 1985)
Den här faller lite i samma kategori om nummer 9. Den nakna kvinnan står lite mer i bakgrunden (fast är ändå i fokus), och har en något mer realistisk kropp. Men budskapet är ändå tydligt: Kvinnor är något man tittar på, något som finns i bakgrunden medan männen ägnar sig åt spännande saker tillsammans med sina aprobotkompisar och ett och annat vildsvin. Det finns även en obehaglig underton i bilden — att mannen med pistolen ämnar skjuta kvinnan på scenen. Varför skulle han annars stå med ryggen mot henne och snegla lömskt över axeln?

handelsfursten7. Handeslfursten (Äventyrsspel, 1990)
”Oj, jag råkade ramla. Vilken tur att jag har så tight klänning, och att Mr. Muscle är här för att skydda mig!” Det här bilden är del av en hel subgenre i fantasykonsten – snygga damer som skyddas av anabola herrar. Kvinnan har ju ett svärd i handen, varför använder hon det inte istället för at bara ligga där och posera?

Åter igen en bild som sänder signalen ”Tjejer, det här är ett spännande spel där ni får ligga och porra er på marken!”

tempelherren6. Tempelherren (Äventyrsspel, 1990)
Ännu bild i samma tema som Handelsfursten (och samma äventyrsserie). En kvinna med uppdragen kjol sitter och väntar på att hennes muskulösa beskyddare ska döda den tentakeltungade demonen. Därefter blir det sex!

Inte nog med att kvinnan är klädd som en pinuppa (och det är väl egentligen inget fel med det), hon är dessutom det mest passiva jag sett på ett rollspelsomslag. Hon sitter i gaddamn baksätet och har händerna bakom ryggen. Går det att säga ”Jag är ett hjälplöst våp” på något tydligare sätt?

culdesacc

5. Cul de sac (Äventyrsspel, 1991)
Paris är förvisso kärlekens stad, men jag var inte på det klara att det var just den typen av kärlek som menades. Den lack och läder-bärande kärleken. Det här omslaget är extra illa, för kvinnan bär den typen av kläder som i verkligheten bara används i en helt annan typ av rollspel, på speciella klubbar, eller i en viss typ av barnförbjudna filmer. Det är liksom inget snack om saken, hon är sexdocka. Inget annat.

demonprinsen4. Demonprinsen (Äventyrsspel 1990)
Äventyrssviten ”Härskarserien” fortsätter att leverera, och slår här nya rekord. Den ständigt ansatta kvinnan har nu bröstvårtevisande lite kläder på sig och anstränger sig väldigt för att visa upp sina behag för mannen i höftskynket. Hon tycks dessutom ha någon sorts slavrelation till demonen, eller i alla fall vara varelsens fånge. Det enda som saknas är en kedja runt halsen.

Och värre blir det. Tillsammans med kvinnan på golvet ligger en juvel och lite skatter – demonens ägodelar. Det krävs inte mycket tankeenergi för att förstå upplägget: Om mannen i musklerna dödar demonen så får han a) en massa pengar och juveler, och b) en bystig kvinna. Kvinnan på denna bild är ett föremål. Hon har samma status som en ädelsten.

aventyrspaket113. Äventyrspaket 1: Svart duell/Skönheten och odjuren (Äventyrsspel, 1986)
Här har vi också en bild som spontant känns ganska ofarlig. Men detta är det enda av omslagen jag har tittat på där kvinnan faktiskt är i princip naken. Av en händelse råkar en hårtest dölja hennes fulltsändigt nakna bröst, och det är väl egentligen en tolkningsfråga om hon har trosor på sig eller om det bara råkar vara lite extra mycket skugga just där. Lägg till detta att hon håller i spjutet, inte som om det vore ett vapen och hon vill försvara sig, utan som om det är ett avlångt hårt föremål som hon vill smeka.

Det som slutligen chippar in Äventyrspaket 1 tredjeplatsen på denna lista är dock inget av ovanstående. Titta istället på det lilla nakna trollet i vänstra hörnet. Han som kontrollerande håller sin hand märkligt långt upp på insidan av den blonda kvinnans lår. En slump att alla nakna? Knappast.

ShowdownBerlin

2. Showdown: Berlin (NeoGames, 199?)
Neogames enda bidrag till den här listan går rakt på sak: En ung tjej i underkläder. En ung poserande tjej i underkläder som sakta håller på att dra upp sin genomskinliga kroppsstrumpe-grej. I bakgrunden (ett kontor) sitter en man och jobbar vid en dator.

Showdowns omslag är i alla fall ärligt i sin sexism. De flesta andra deltagarna på den här listan försöker på ett eller annat sätt ha med lite action och dramatik på omslagen. Icke Showdown. Här är det bara striptease rakt av, utan ens en tillstymmelse till actionalibi.

Till alla manliga rollspelare skriker omslaget ”Om du köper den här boken så kommer bönan på bilden att vilja sex med dig (eller i alla fall din rollperson). Kolla på henne, hon är kåt som fan!”. Till den kvinnliga köparen säger den, liksom så många andra av böckerna på denna lista, att ”Hey, gullet, så här snygg kan din rollperson vara om du köper Showdown.”

1 (delad). Wohlgoor – Urtidens spår (Lancelot Games, 1990) och Draculas hämnd (Äventyrsspel 1986)
Båda dessa omslag är så sjukt … fel … att jag inte kunde välja mellan dem. Båda får dela förstaplatsen.

Wohlgoor har vi ett klassiskt Slitz-motiv: En kvinna med djup urringning och ingenting på underkroppen står och skrevar i en sjö. I det här fallet har hon just plockat upp ett svärd ur vattnet. Men titta noga på svärdets grepp, närmare bestämt svärdsknappen. Påminner er inte knappens form om någonting?

Ja, det stämmer, Wohlgoors omslag föreställer en mycket lättklädd kvinna som riktar en dildo rakt mot sitt sköte. Man behöver inte ringa Fråga Lund för att ana vad hon gjort med svärdet under vattnet. Är det inte typiskt? I det enda omslag jag hittat där en kvinna faktiskt gör något med ett svärd, så är det bara för att använda det till att onanera.

Draculas hämnd då? Först och främst så är det här den enda svenska rollspelsprodukt som, mig veterligen, har en mördad kvinna på omslaget. Det finns gott om passiva, hjälplösa, offer till kvinnor — men här är hon faktiskt död. Och inte bara det: Hennes ben är suggestivt särade och kjolen är uppdragen, och om konstnären vill få mig att tro att de där hålen i halsen är det enda ställe där hon blivit penetrerad, så misslyckas han.

Draculas hämnd visar alltså en kvinna som blivit våldtagen och mördad. Det är svårt att göra det värre än så.

103 reaktioner till “Topp 10: De gubbigaste svenska rollspelsomslagen

 1. Haha, klockren trollpost!

  Fick anstränga mig mycket för att inte börja skratta när jag satt i datorlabbet. Vissa av motiveringarna var så otroligt pricksäker feministsatir, som t ex:

  ”Är det inte typiskt? I det enda omslag jag hittat där en kvinna faktiskt gör något med ett svärd, så är det bara för att använda det till att onanera.”

  Det blir inte bättre än så, haha! Ser också att du verkar lyckats trolla rätt många när jag skummar igenom kommentarerna.

  Det enda som får minuspoäng är att du använde 3 omslag från samma serie. Det hade varit bättre om du la dem tillsammans, så kunde Dracula fått en egen plats och så kanske nåt Eon-omslag fått plats på top 10 också.

  Gilla

 2. Jag tycker det här inlägget genom sin fantastiskt roliga analys av gamla spelomslag till viss del svarar på frågan ”varför rollspelshobbyn är så dominerad av män”. Om man är tjej och helt ny i spelsvängen kommer man *inte* känna sig inbjuden att delta när man ser ett sådant här omslag. Man kommer att känna sig svettig och illa till mods och tänka att ”det här var nog inget för mig”. Man kommer inte att utföra en metaanalys av hur ironiskt omslaget kan vara, utan man kommer faktiskt att tolka omslaget helt fristående från innehållet.

  Men även om man är en inbiten gamer så kan ett omslag av den här typen göra en helt avtänd på spelet i fråga. Jag har själv vägrat ta i vissa spel av just den här anledningen.

  Gilla

  1. Tror inte riktigt på det där. De sexistiska omslagen uppkom snarare för att i hopp om att locka den målgrupp som redan spelade rollspel dvs tonårspojkar. De omslag som kunde klassas som sexistiska var faktiskt i minoritet. Dom kanske inte lockade till sig nya tjejjer men det fanns just inte några flickor att stöta bort i spelaffärerna heller. Jämför krigsspel där könsfördelningen är ännu snedare och detta helt utan sexistiska omslag.

   Gilla

  2. Mathilda: Cosmopolitan, Veckorevyn etc har alla ”sexistiskiska” omslag med bilder av hollywoodsnyggisbrudar och säljer som smör i solsken till tjejer. Problemet med rollspel är inte att de är sexiga/sexistiska, problemet är att de generellt upplevs som töntiga och lågstatus. Det här vet ju redan allehanda datorspelsutvecklare som upptäckt tjejerna kom och spelade spelen som de gillade även när det fanns sexiga karaktärer i spel och marknasföring.

   Gilla

   1. Jag tror du har rätt. Nu är det dock en viss skillnad på sexistiska omslag riktade till tjejjer och dito till killar. Det senare kan ju iof ha bidragit till lågstatusen – men geekiga frånstötande omslag behöver inte vara sexistiska.

    Gilla

 3. En liten sak ni glömt: Männen framställs också som macho/ sexobjekt på dom flesta omslagen.

  Jag har inget emot varken det ena eller det andra.

  Gilla

  1. Nja.

   Män brukar avbildas som aktiva och pådrivande. De gör saker. De är subjekt.

   Kvinnor brukar avbildas som passiva och avvaktande. De är kuttersmycken till för att skyddas av männen. De är objekt.

   Case in point: Samtliga omslag till »Härskarserien«. Snubbarna svingar vapen och kämpar mot diverse monster. Bruttorna ligger eller sitter och tittar hjälplöst på.

   Gilla

 4. Vadå? Chippendales gör också saker… som att spruta med brandslangar och dansa. Är inte dom sexobjekt? Och tänk hur mycket tid det där kuttersmycket lagt ner på att göra sig vacker och attraktiv… (nåja… på en del omslag kanske dom kunde gjort ett bättre jobb – men dom har försökt iallafall 🙂 )

  Gilla

 5. ”Det är viktigt att vara medveten om att det medför en risk i sig att dra alltför stora växlar på begreppet troll. Det händer att internetanvändare falskeligen anklagas för ”trollande”, trots att de har ett seriöst uppsåt med positiva förtecken. Användare kan exempelvis anklagas för att vara ”troll” antingen som ett uppsåtligt retoriskt knep, eller som en följd av missförstånd. En person med åsikter som skiljer sig från majoritetens upplevs lätt av andra debattörer som provokativ, och kan i förlängningen komma att beskrivas som ett ”troll”, trots att en mer neutral genomlysning av diskussionen kanske visar att det egentligen inte alls ligger till på det sättet.”

  … men med det citerat så ber jag givetvis alla upprörda om ursäkt och drar mig genast tillbaka i min trollhåla… 🙂

  Gilla

 6. Luis Royos bilder är alla nästan uteslutande väldigt sexiga / sexistiska /porriga. Han gillar nog att måla nakna brudar och fallosar. Det är nog en naken brud och en fallos i varenda bild. So what? Jag tycker nog hans kvinnor oftast framställs som väldigt starka och självständiga (vissa bilder är säkert öppna för andra tolkingar iofs).

  Gilla

 7. Skrattade gott här. Riktigt intressant analys.

  Jag är imponerad av dina fynd även om jag inte nödvändigtvis delar slutsatsen att detta är något dåligt.

  Det kan ju vara åt andra hållet också. De vet att killar är mer intresserade av rollspel (av den typen de gör) och därför gör de omslag som ska locka främst just killar.

  Att demonisera eller klanka ned på vad mäns fantasier är tycker jag är lite elakt.

  Vi har ofta velat rädda en skönhet enda sedan barnaåldern. Det är porr och pojkdrömmar det.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s