En till sån där enkät om böcker

Hittade en gammal enkät som låg och skräpade på en sajt. Eftersom jag inte har så mycket för mig tänke jag ”äh vaffan, varför inte”.

1. Vilken bok läste du senast?
Ulvriket: Det eviga kriget, till rollspelet Mutant. Senaste skönlitterära boken var Stieg Larssons Luftslottet som sprängdes.

2. Vilken bok ska du börja på härnäst?
Så fort jag är klart med Tim Powers Three days to never så tror jag att det blir Patricia McKillips The forgotten beasts of Eld som gäller. Och när jag är nöjd med Österhavets otämda riken (också till Mutant) så väntar (hoppas jag, om poste inte trilskas) Mouse guard RPG.

3. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?
Mannliga. Men det ska jag försöka åtgärda i år. Lite grand i alla fall.

4. När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar, eller tänker ”nu har jag kommit en fjärdedel”, ”en tredjedel”, ”hurra! hälften!” osv?

Både och.

5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Ex omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar osv?
Alla dessa alternativ. I bland räcker det med att en bok nämns i förbifarten på någon sajt för att jag ska bli intresserad. Annars är SF Site fantastisk.

6. När blir en bok för lång?
När den är dålig.

7. Läser du lika gärna på engelska (om det är originalspråket) som på svenska?
Mer gärna på engelska. Det är vansinne att läsa en översättning av något som man kan läsa på originalspråket. Däremot försöker jag alltid läsa svenska översättningar av böcker som är skrivna på språk jag inte kan.

8. Vilken bok kände du senast att du var tvungen att försöka övertala ALLA dina vänner att läsa?
Vet inte. Jag låter oftast mina vänner få sköta sig själva. Men George RR Martins A game of thrones kommer väl i närheten. Samt China Miévilles Perdido street station.

9. Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig? Isåfall, när ger du upp?
Jag har blivit bättre på detta på sistone. Nu brukar dumpa dåliga böcker när … tja, när jag inser att de är dåliga. Ibland går det snabbt, inbland har jag nästan läst hela boken. Det varierar.

10. Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla, och vilken finns inte alls?
Fantasy och scifi. Duh! Western-böcker lyser dock med sin frånvaro. (Om man inte räknar Miévilles The iron council som en western. I sådana fall måste jag nog säga chick-lit.)

5 reaktioner till “En till sån där enkät om böcker

Lämna en kommentar