Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Ägandets skönhet och sorg

Både Yasylum och Snigel har snackat om varför det är så schysst att äga böcker. De diskuterar kring fem punkter:

1. så att man kan låna ut böcker, 2. det ser snyggt ut med mycket böcker i bokhyllorna, 3. valet av böcker presenterar ens personlighet, 4. det är bra om man behöver referera och 5. att läsning är en så stor del av ens liv att man vill spendera pengar på det.

Den första punkten bryr jag mig inte om det minsta. Jag ogillar att få tillbaka böcker med brutna ryggar, hundöron och spermafläckar. Därför lånar jag bara ut böcker till en ytterst liten krets av nära vänner. Och de är sällan särskilt intresserade.

Punk två skriver jag under på till 100 procent. Böcker är görsnyggt. Tyvärr bor jag ganska litet just nu, och om jag skulle ställa upp hela min samling (dryga 1100 stycken) så skulle inte något annat få plats i lägenheten. Således ligger mycket nedpackat på vinden, och där är de ju inte särskilt snygga. Jag lever på hoppet att någon gång bo så pass stort att jag får plats med allt.

Att valet av böcker ”presenterar ens personlighet” är det väl knappast någon som kan säga emot. Den som kikar i min bokhylla kommer snart att inse att jag är fantasynörd och det är helt okej att diskutera allt möjligt nördigt med mig utan att skämmas. Tyvärr är 2/3 av min personlighet nedpackad i flyttkartonger och kommer att vara så de närmsta åren.

Och det leder mig till punkt fyra. För jag blir ständigt frustrerad när jag upptäcker att en bok jag skulle vilja kolla i ligger magasinerad. Jag älskar att bara stå och titta på mina böcker. Minnas hur det var att läsa dem. Kanske plocka ut en och bläddra lite i den på måfå. Det är fantastiskt.

Den sista punkten, att läsning är en sån stor del av ens liv att man vill spendera pengar på den, tycker jag är nonsens. Andning är också en stor del av mitt liv, men ni ser inte mig springa runt och ivra för en ny luftskatt. Möjligtvis kan en stor boksamling fungera som någon sorts statussymbol. Man måste göra vissa ekonomiska prioriteringar för att ha råd att köpa massor av böcker samt någonstans att ställa dem. Och om det inte är en ekonomisk statussymbol så är det i varje fall ett sätt att öka sitt (sub)kulturella kapital.

Nåväl. De flesta av ovanstående punkter förutsätter att man har sina böcker lättillgängliga. Det har inte jag, men fortsätter ändå att köpa böcker i stora mängder (även om jag just nu har en paus på den fronten). För mig, tror jag, så har ägandet blivit ett självändamål. Jag gillar känslan av att äga böcker, att veta att de är mina, att jag kan göra vad jag vill med dem. Jag gillar att alltid ha möjligheten att läsa om en bok (även om det kanske krävs en tur upp på vinden och således inte händer så ofta).

Men framförallt gillar jag att veta att jag när som helst, och på egen hand, kan starta ett rejält bokbål.

14 svar

 1. Profilbild för Johan

  Jag valde min nuvarande lägenhet (en fyra, med en inneboende) efter en önskan att kunna skapa ett bibliotek och på så sätt få plats med mina böcker. Lite högre hyra, eller lite mindre centralt, än vad man annars hade kunnat välja, men tja, det är ju som så mycket annat här i livet en fråga om prioriteringar.

  //JJ

 2. Profilbild för Johan

  Jag valde min nuvarande lägenhet (en fyra, med en inneboende) efter en önskan att kunna skapa ett bibliotek och på så sätt få plats med mina böcker. Lite högre hyra, eller lite mindre centralt, än vad man annars hade kunnat välja, men tja, det är ju som så mycket annat här i livet en fråga om prioriteringar.

  //JJ

 3. Profilbild för Arina

  Jag bor i stort hus men har inga bokhyllor. Det främsta skälet till att jag vill äga mina böcker är nog att jag är en omläsare och för att vara säker på att böckerna finns att läsa om så måste jag äga dem. Sen är jag tvungen att köpa böckerna själv eftersom biblioteket inte köper in sf som är det jag läser mest. Men jag är ganska stolt över min sf-samling som än så länge är liten men riktigt bra. De ser trevliga ut dessutom. Jag brukar också gå och bläddra i mina böcker, de olästa för att smaka på kommande läsupplevelser och de lästa för att minnas.

  Den här kommentaren skulle ju nästan räcka till ett helt inlägg.

 4. Profilbild för Arina

  Jag bor i stort hus men har inga bokhyllor. Det främsta skälet till att jag vill äga mina böcker är nog att jag är en omläsare och för att vara säker på att böckerna finns att läsa om så måste jag äga dem. Sen är jag tvungen att köpa böckerna själv eftersom biblioteket inte köper in sf som är det jag läser mest. Men jag är ganska stolt över min sf-samling som än så länge är liten men riktigt bra. De ser trevliga ut dessutom. Jag brukar också gå och bläddra i mina böcker, de olästa för att smaka på kommande läsupplevelser och de lästa för att minnas.

  Den här kommentaren skulle ju nästan räcka till ett helt inlägg.

 5. Profilbild för Martin Ackerfors

  Anledningen till att min bokhylla inte presenterar min personlighet (annat än att jag är nyfiken, kanske) är för att jag vill ha, och har, en väldig bredd på böcker. Det är förstås inte dåligt, men den säger väldigt lite om vad jag gillar och vad intresserar mig för.

  Och sen är det väl skillnad på en kroppsfunktion och en hobby kan man tycka… 🙂

 6. Profilbild för Martin Ackerfors

  Anledningen till att min bokhylla inte presenterar min personlighet (annat än att jag är nyfiken, kanske) är för att jag vill ha, och har, en väldig bredd på böcker. Det är förstås inte dåligt, men den säger väldigt lite om vad jag gillar och vad intresserar mig för.

  Och sen är det väl skillnad på en kroppsfunktion och en hobby kan man tycka… 🙂

 7. Profilbild för Magnus Edlund

  Arina: Biblioteken kan oftast hitta även de mest obskyra sf-böcker, om man ger dem lite tid. Men det värsta med att beställa böcker på bibblan tycker jag är att man aldrig vet i vilket skick boken man får kommer vara, samt att man har en tidsbegränsning.

  Martin: Men om du är intresserad av många olika saker – vilket du uppenbarligen är – så måste väl din boksamling säga just det om dig?

 8. Profilbild för Magnus Edlund

  Arina: Biblioteken kan oftast hitta även de mest obskyra sf-böcker, om man ger dem lite tid. Men det värsta med att beställa böcker på bibblan tycker jag är att man aldrig vet i vilket skick boken man får kommer vara, samt att man har en tidsbegränsning.

  Martin: Men om du är intresserad av många olika saker – vilket du uppenbarligen är – så måste väl din boksamling säga just det om dig?

 9. Profilbild för Johan

  Sedan tror jag inte att man kan bilda sig riktigt en korrekt bild av mig genom att se vad som finns i min bokhylla heller. Lite för många ”åh, det här ser kul ut”-köp i min ungdom, om inte annat. Min bokläsande är definitivt en stor del av hur jag betraktar mig själv, men jag definierar mig inte så mycket genom vad jag läser som i hur jag läser och mitt förhållande till litteratur i allmänhet.

  Men ett roligt och intressant inlägg, för övrigt.

  //JJ

 10. Profilbild för Johan

  Sedan tror jag inte att man kan bilda sig riktigt en korrekt bild av mig genom att se vad som finns i min bokhylla heller. Lite för många ”åh, det här ser kul ut”-köp i min ungdom, om inte annat. Min bokläsande är definitivt en stor del av hur jag betraktar mig själv, men jag definierar mig inte så mycket genom vad jag läser som i hur jag läser och mitt förhållande till litteratur i allmänhet.

  Men ett roligt och intressant inlägg, för övrigt.

  //JJ

 11. Profilbild för Magnus Edlund

  Johan: Det har du helt rätt i. Bara en sådan sak som att ens smak förändras över tid.

 12. Profilbild för Magnus Edlund

  Johan: Det har du helt rätt i. Bara en sådan sak som att ens smak förändras över tid.

 13. Profilbild för Johan

  Jo, jag är till exempel tillräckligt ung (tjugotvå) för att den någorlunda acceptabla mängd böcker jag hade hunnit samla på mig innan jag fyllde fjorton inte skall fullständigt ha hunnit drunkna i resten, och det säger förvisso mer om min ungdom men mindre om min läsning idag.

  //JJ

 14. Profilbild för Johan

  Jo, jag är till exempel tillräckligt ung (tjugotvå) för att den någorlunda acceptabla mängd böcker jag hade hunnit samla på mig innan jag fyllde fjorton inte skall fullständigt ha hunnit drunkna i resten, och det säger förvisso mer om min ungdom men mindre om min läsning idag.

  //JJ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *