Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Bästa böckerna 2008: #3

Brian K Vaughan, Y the last man
Alla män i hela världen, utom en, dör. Allt blir kaos. Vad har hänt? Varför? Dessa frågor visar sig snart … inte vara så viktiga. Y the last man är en magnifik serie i tio volymer som överträffar det mesta och inte alls följer de vägar man förväntar sig. Det här är förmodligen den bästa långkörare till serie som publicerats på år och dagar, just för att den inte vandrar i schablonernas upptrampade spår.

Y är spännande, rolig och samhällskritisk på en och samma gång, ofta i en och samma serieruta. Det verkar som om det finns en frihet i att börja en berättelse med att 50 procent av jordens befolkning mystisk dör — kan man få läsarna att svälja en sådan sak, så finns det sen inga gränser för vad man kan göra med berättelsen. Vaughan gör det mesta, och bästa, av denna frihet.

Varning för fler popkulturella referenser än vad som kanske är att rekommendera, dock.

Jag har ännu inte vågat skriva en riktig recension av Y, men har diskuterat serien här och här. Någon gång inom en snar framtid ska jag läsa om alla delar. Sen ska jag fanimig skriva en uppsats.

6 svar

 1. Profilbild för Arina

  Det börjar bli farligt att läsa din blogg. Jag är serieälskare/-fantast/-samlare (alla tre låter lika töntiga) och min önskelista bara växer och växer.

 2. Profilbild för Arina

  Det börjar bli farligt att läsa din blogg. Jag är serieälskare/-fantast/-samlare (alla tre låter lika töntiga) och min önskelista bara växer och växer.

 3. Profilbild för Martin

  Jag håller med Arina. Du fick mig ju sugen på Umbrella Academy och nu det här, även om jag inte blir lika sugen på en tio volymsserie som på en som hittills bara kommit i ett album. 😉

 4. Profilbild för Martin

  Jag håller med Arina. Du fick mig ju sugen på Umbrella Academy och nu det här, även om jag inte blir lika sugen på en tio volymsserie som på en som hittills bara kommit i ett album. 😉

 5. Profilbild för Magnus Edlund

  Det var skoj att höra! Då måste jag göra något rätt i alla fall.

 6. Profilbild för Magnus Edlund

  Det var skoj att höra! Då måste jag göra något rätt i alla fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *