Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Bästa böckerna 2008: #10

Patricia A McKillip, Od Magic
En drömsk berättelse om en trädgårdsmästare med märkliga krafter. McKillip går till angrepp mot blind tilltro till auktoriteter och ifrågasätter om det är så lämpligt att de som söker sig till makt ska få utöva den.

Boken är spännande så det räcker, men den stora behållningen är McKillips berättarkonst. Prosan är så levande att det är som att kliva in i en saga. McKillip är fenomenal och jag kan mest likna henne vid en varmare, mer mänsklig, version av Tolkien. För även om hennes karaktärer är större än livet och har fantastiska krafter, så är deras problem och passioner högst jordnära.

Det finns även en värdighet i McKillips språk som är svår att satta fingret på. Hon respekterar sina läsare och litar på dem, och det känns även som om hon respekterar sin egen berättelse — litar på att den räcker till.

Och det gör den. Odd magic räcker hela vägen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *