Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Årets bästa webbplatser

Under 2008 har mina internetvanor rafinierats ytterligare ett steg. Här är sajterna jag uppskattat mest det gångna året (i ingen egentlig ordning).

Google Reader
Fram till i våras använde jag Bloglines för mitt rss-konsumerande. Jag hade testat Google Reader när tjänsten först lanserades (och sög), men av någon anledning gav jag den en ny chans. Jag har inte saknat Bloglines för ens en sekund. Reader är den slutgiltiga rss-läsaren och numera konsumerar jag nästan allt via den. De enda sajter som jag besöker på det vanliga sättet är rena nyhetssajter (som ofta pumpar ut fler artiklar än man har lust att vada igenom), och webbforum med dåligt rss-stöd. Google Reader är internet.

Lifehacker
Lifehacker är en sajt som tipsar om hur man bäst får saker gjorda. De tipsar om bra program, knep för att organisera sitt elektroniska liv och en massa smått och gott. Det är ofta inga stora stora saker som jag anammat, och en hel del av sajtens innehåll tycks vara riktad till folk som får 2000 mejl om dagen, men ändå. Det var här jag först fick nys om Digsby, Rockbox och att man kan filtrera mejl genom att använda tillägg på sin gmail-adress.

Facebook
Jag tog en paus från Facebook i c:a ett år. I somras återvände jag, egentligen utan någon specifik anledning. Jag vet fortfarande inte vad jag gör där. Sajten är ful som fan, rörig att navigera på och allmänt buggig. Men det är ett hyggligt ställe att kommunicera med folk jag inte träffar så ofta.

Whatever
Författaren John Scalzis blogg. Ett fantastiskt ställe som avhandlar allt från katter med bacon till besök på kreationist museet. Välskrivet, roligt, tankeväckande (kanske inte det där med katten då). Scalzi är dessutom en strålande scfi-författare. Läs hans Old man’s war bums!

BoingBoing
Nördnyheter när de är som bäst. Det är på BoingBoing man hittar de där konstiga bilderna, får läsa om det senaste inom kryptozoologi och blir bekant med de senaste internetfenomenen. Teknik, nörderi, film, böcker, görd-det-själv-tips — allt på samma ställe.

Topless Robot
Årets humorfynd. På Topless Robot skrivs det om det värsta från 80-talet, tv-spelsomslag och superhjältar.  Ofta är inläggen i listform — de 10 bästa eller sämsta av någonting — vilket gör sajten ovanligt lättläst och tillgänglig. Det är sällan någon större substans i inläggen, men de är alltid roliga och, om man var en liten spjuver på 80-talet, väcker en hel del minnen.

Delicious
Här samlar jag mina länkar, och det är via Delicious som jag postar de semi-dagliga länkinläggen här på sajten. En fantastiskt enkel och praktisk sajt. Om man arbetar på fler än en dator så är den ett måste. Tidigare, på den tiden då Delicious var så ful, använda jag Blinklist. Tro mig, Blinklist suger i jämförelse.

Librarything
Det är på Librarything som kalenderbitaren i mig får fritt spelrum. Här katalogiserar jag alla min böcker i minutiös detalj. Otroligt trevligt.

io9
Science ficion-nyheter och annat nördigt. Boktips, kåserier, och omotiverat mycket om Doctor Who (man får intrycket av att DW är världens mest populära tv-serie). En väldigt läsvärd sajt, helt enkelt. Tyvärr är den lite väl grabbig på sina ställen. Tröttsamt.

Bubblare:

Sajter som fallit ut min gunst i år:

 • Ign. Grabbigt, förutsägbart, oläsbara recensioner.
 • Order of the stick. För långsamt tempo. Inte lika roligt längre.
 • Warren Ellis blogg. Har degenererat till ett ställe där Ellis länkar till bilder på folks piercade könsorgan.

11 svar

 1. Profilbild för L.

  Boing boing ftw!
  Ett bra tips är även http://www.reddit.com

  🙂

 2. Profilbild för L.

  Boing boing ftw!
  Ett bra tips är även http://www.reddit.com

  🙂

  1. Profilbild för Magnus Edlund

   Har aldrig fått fason på reddit. Submleupon.com får tiden att gå lite snabbare på jobbet, dock.

  2. Profilbild för Magnus Edlund

   Har aldrig fått fason på reddit. Submleupon.com får tiden att gå lite snabbare på jobbet, dock.

 3. Profilbild för L.

  Boing boing ftw!
  Ett bra tips är även http://www.reddit.com

  🙂

  1. Profilbild för Magnus Edlund

   Har aldrig fått fason på reddit. Submleupon.com får tiden att gå lite snabbare på jobbet, dock.

 4. Profilbild för The Chatty DM

  God I wish I knew how to read more than 3 languages 🙂

  I like to think that you say that my site might be top ten material one day 🙂

 5. Profilbild för The Chatty DM

  God I wish I knew how to read more than 3 languages 🙂

  I like to think that you say that my site might be top ten material one day 🙂

 6. Profilbild för The Chatty DM

  God I wish I knew how to read more than 3 languages 🙂

  I like to think that you say that my site might be top ten material one day 🙂

 7. Profilbild för Martin

  Lätt inspirerad av ditt inlägg skrev jag några egna listor varav din blogg är omnämnd på en. 🙂

 8. Profilbild för Martin

  Lätt inspirerad av ditt inlägg skrev jag några egna listor varav din blogg är omnämnd på en. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *