Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Men … var är alla monster?

bloodofelves
Omslaget är en fult photoshoppad historia.

Hoppsan, Blood of elves var inte alls som jag hade förväntat mig.

Min första kontakt med Andrzej Sapkowski var novellsamlingen The last wish (som jag skriver om här), en bunt actionpackade berättelser om monsterdräparen Geralt. Högt tempo, rappa repliker och spänning på varje sida. Blood of elves, som är den första delen i en serie om fem böcker, har en betydligt lugnare takt. Handlingen fokuserar mer på politiska intriger och filosofiska funderingar än på monster och hur man dödar dem. Geralt, den förmente huvudpersonen, figurerar förvånansvärt lite i berättelsen. Eller rättare sagt: allting handlar om Geralt, men man får nästan aldrig följa handlingen ur hans perspektiv.

Men bara för att Blood of elves inte var som jag trodde, betyder det inte att den är dålig. Boken känns som en ganska typisk första-delen-i-en-fantasy-serie, om än skriven av en skicklig författare. Mycket tid går att etablera grunden för saker som ska hända senare, introducera karaktärer (både nya filurer, och gamla bekantskaper från The last wish) och måla upp världen. Lite segt ibland, det ska jag erkänna, men Sapkowski är en skicklig dialogsnickrare och karaktärernas fyndiga replikväxlingar är lite av bokens höjdpunkter.

Hur man än vänder och vrider på det, så är det ändå lite konstigt att läsa en bok som lanseras med taglinen ”Geralt is a hunter”, och handlar om en monsterjägare, utan att få läsa om monsterjakt. Jag tror jag räknade till hela ett (1) monster i hela boken. Geralt sitter mest och läser brev, eller går runt och ser grubblande ut. Lite konstigt är det allt.

Ett svar

  1. […] Sapkowski, Blood of Elves (Dec 18, […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *