Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

En recension (av Neil Gaimans senaste bok) med en jättestor bild av omslaget

Neil Gaiman skriver, som ni säkert vet, böcker som handlar om allt möjligt och omöjligt. The graveyard book handlar om bäbisen Nobody Owens vars föräldrar mördas av ”the man Jack” och som tar sin tillflykt till den lokala kyrkogården där han blir uppfostrad av spöken.

Gaimans prosa har aldrig varit bättre, och inte hans humor heller. (Gaiman är visserligen inte känd för sin briljanta humor — jag misstänker starkt att allt skoj i Good omens var Pratchetts förtjänst — så ”bättre än någonsin” kanske inte betyder så mycket. Vad jag vill säga är att The graveyard book är genuint rolig på sina ställen, och då menar jag inte bara ordvitsarna (som när en människa tänker att ”there is something grave about him” (citerat ur minnet) om Nobody Owens) även om jag diggar ordvitsar starkt).)

Är man ute efter lustiga påhitt och minst sagt originella infall så är det här rätt bok. Bara en sådan sak som att Gaiman alltid skriver ut inskriptionen på ett spökes gravsten (typ ”1867-1905 Här vilar en rättrådig man”) när spöket först introduceras i berättelsen får mig att darra av omotiverad lycka.

The graveyard book är dessutom en perfekt julklapp. Dave McKeans illustrationer gör den mycket roligare att få i present än en vanlig bok.

6 svar

 1. Profilbild för Martin

  Åh, jag har varit sugen på att läsa den ett bra tag och blev inte mindre sugen nu. Jag har hört paralleller mellan The Graveyard book och Djungelboken. Stämmer det?

 2. Profilbild för Martin

  Åh, jag har varit sugen på att läsa den ett bra tag och blev inte mindre sugen nu. Jag har hört paralleller mellan The Graveyard book och Djungelboken. Stämmer det?

 3. Profilbild för Martin

  Åh, jag har varit sugen på att läsa den ett bra tag och blev inte mindre sugen nu. Jag har hört paralleller mellan The Graveyard book och Djungelboken. Stämmer det?

 4. Profilbild för Magnus Edlund

  Ja det stämmer. Det har ordats om detta så mycket på olika ställen att jag inte ens tänkte på att ta upp det. Men TGB är i stort sett Djungelboken, fast med en kyrkogård istället för djungel och spöken istället för vargar och en vampyr istället för Bagheera osv.

 5. Profilbild för Magnus Edlund

  Ja det stämmer. Det har ordats om detta så mycket på olika ställen att jag inte ens tänkte på att ta upp det. Men TGB är i stort sett Djungelboken, fast med en kyrkogård istället för djungel och spöken istället för vargar och en vampyr istället för Bagheera osv.

 6. […] Gaiman, The Graveyard Book (Dec 6, […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *