Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Vari jag fyller i en enkät om böcker

Bokhora la upp en skojig enkät. Så då gör jag det också.

1. Den värsta läsupplevelse du haft?

18-timmarsflygningen hem från Costa Rica våren 2006. Jag hade 39 graders feber, kunde inte sova och maten smakade aska. Jag minns inte ens vad det var för bok jag läste — bara att det var ett desperat försök att få tiden att gå snabbare. Hela upplevelsen var så överdjävlig att jag har förträngt det.

2. Vilken bok har påverkat dig mest hittills?

Om jag ser till mina läsvanor så måste det vara Tolkiens Sagan om ringen som jag lånade på Tallbohovskolans bibliotek någon gång under hösten 1990. Jag var 13 bast, om jag minns korrekt. Terry Pratchetts Discworld-böcker, som jag också började läsa i högstadiet någongång, har varit lika viktig för min humor som Killinggänget var för de flesta 70-talister.

3. Har du läst någon bok som du blivit riktigt skrämd av?

Nej. Undviker skräck. Jonas Klarssons Det andra målet var iofs läskigt dålig.

4. Vad använder du som bokmärke?

Tre stycken: Ett bokmärke av läder som jag fick av min mormor för över 15 år sedan. Ett av papp, från Pocketshop. Samt ytterligare ett pappbokmärke från den israeliska bokkedjan Steimatzky. Någonstans ska det även finnas en liten svart rem av läder med en träkatt i ena änden som jag fick av min sambo för några år sedan. Ibland händer det även att jag gör improviserade bokmärken av kvitton, räkningar, sönderrivna tidningar och annat platt.

5. När brukar du läsa? Hemma, på jobbet, på morgonen, på förmiddagen, på kvällen, innan du lägger dig…?

När som helst under dagen. Hemma, på bussar och tåg, på caféer … ja överallt och när som helst jag har en bok med mig. Förr läste jag mycket när jag gått och lagt mig, men inte längre.

6. Vad var den första bok du läste?

Det kommer inte jag ihåg.

7. Vad är bättre, pocket eller inbundet?

Ingenting går upp mot känslan av en fet inbunden bok. Men pocket är såklart mer behändigt på resor och dylikt.

8. Vilken bok läser du nu?

Stephenie Meyers Twilight. Den är ok.

9. Och vilken sida är du på?

C:a 30 sidor från slutet. Läser klart den i dag.

10. Brukar du lämna “kännetecken” i dina böcker? (klottrar i dom, spiller mat/dryck på dom & andra barbariska åtgärder?)

Förr var jag hysteriskt försiktig med mina böcker, men inte längre så mycket. Oljiga fläckar från förlupna makaroner är en vanlig syn i dessa dagar. Tevatten som skvätter åt alla håll och kanter är också ganska standard.

11. Påverkar titeln/omslaget dig om du överväger att läsa en bok?

Ja, ofta. Det händer att jag köper böcker enkom på grund av omslag och titel. Senast var nog Alistair Reynolds Revelation space.

12. Sidantalet, då?

Ja, jag gillar tegelstenar.

13. Brukar du bläddra fram till sista sidorna för att få reda på slutet?

Nej. Om jag bläddrar fram till slutet är det för att se hur många sidor boken är.

14. Finns det någon bok du läst flera gånger?

Många många. Sagan om ringen, till exempel. Nästan alla Pratchetts böcker jag läst minst två gånger. När jag var som mest Robert Jordan-biten (typ 1995) läste jag alla Wheel of time-böcker (i alla fall till och med Lord of Chaos) c:a tre gånger. Alan Moores Watchmen och Gaimans Sandman har passerat under mina ögon en jäkla massa gånger (det är lätt att läsa om serier).

15. Har du råkat ut för någon olycka som böcker varit orsaken till?

Nej, sorry.

16. Brukar du sälja/ge bort dina böcker eller klänger du dig maniskt fast vid dem, även om det är någon bok du inte gillar?

Traditionellt behåller jag alla böcker, alltid. Men just nu bor jag ganska litet, och vinden är redan full av bokkartonger, så om jag inte vill fylla hela lägenheten med böcker så måste jag göra mig av med några, då och då. I samband med att jag flyttade gav jag bort en massa böcker till Myrornas — främst gammal plugglitteratur, men även en massa gammal fantasy som jag aldrig riktigt gillat, Kerr till exempel. I min bostadsrättsförening finns det dessutom en ”bytarbänk” där boende kan lägga saker de vill bli av med, men som de tror att andra kan tänkas vilja ha. Där händer det att jag lägger böcker som jag inte bryr mig om. Nu senast Jonas Karlsson Det andra målet.

17. Tar du med dig boken du läser på toa?

Ja, ständigt.

18. Just det, läser du i badrummet?

När jag hade badkar brukade jag läsa i det. Nu har jag bara dusch, och den är faktiskt en bokfri zon.

19. Har du något boksystem? Skriver du upp vad du läser/ska läsa/ska köpa/köpt för böcker? Skriver du kanske till och med läsdagbok?

Jag har en lång jäkla ”att läsa”-lista som ett dokument på Google docs. Den har stagnerat lite nu, men kan nog göra en comeback vilken dag som hellst. Jag använder även Adlibris bevaknings-funktion för att hålla reda på kommande boksläpp. Sedan så drykar jag librarything, och använder sajten som ett substitut för ett riktigt eget bibliotek. Där protokollför jag även när jag läst och klart böcker och liknande. Fantastiskt. Slutligen kan man väl se den här bloggen som en läsdagbok av något slag.

  12 svar

  1. Profilbild för Henrik

   Jag har också varit sådär överdrivet försiktig med mina böcker. Men sedan insåg jag att det kanske snarare handlar om att läsa boken och se till att göra innehållet till sitt eget, istället för att den ska stå som något sorts konstverk som inte får röras i bokhyllan. En befriande känsla att inse detta.

  2. Profilbild för Henrik

   Jag har också varit sådär överdrivet försiktig med mina böcker. Men sedan insåg jag att det kanske snarare handlar om att läsa boken och se till att göra innehållet till sitt eget, istället för att den ska stå som något sorts konstverk som inte får röras i bokhyllan. En befriande känsla att inse detta.

  3. Profilbild för Magnus Edlund

   Verkligen. Jag är dock fortfarande jävligt försiktig om man jämför med t.ex. min pappa. Han vänder böcker ut och in, viker hundöron och är allmänt hänsynslös.

  4. Profilbild för Magnus Edlund

   Verkligen. Jag är dock fortfarande jävligt försiktig om man jämför med t.ex. min pappa. Han vänder böcker ut och in, viker hundöron och är allmänt hänsynslös.

  5. Profilbild för Henrik

   🙂 Han har en skön inställning till mycket, din pappa, tycker jag. Skulle man välja tar jag hellre en hänsynslös inställning där boken vänds ut och in, än att man aldrig egentligen läser boken ordentligt. Förresten tycker jag att du har en otroligt imponerande takt i ditt läsande. Jag kan inte på långa vägar mäta mig med dig på den punkten. Just nu håller jag själv på mest med psykologilitteratur. Just nu: ”Insomnia – psychological assessment and management”. Riktigt intressant och givande! Dock verkar den inte hjälpa mig med min egen sömn för tillfället, men det beror mer på en förbannad elcentral precis under lägenheten som vibrerar och har konstiga ljud för sig dygnet runt. Jag håller på att bli fullständigt skogstokig på skiten. Ska attackera den med en slägga någon dag framöver.

  6. Profilbild för Henrik

   🙂 Han har en skön inställning till mycket, din pappa, tycker jag. Skulle man välja tar jag hellre en hänsynslös inställning där boken vänds ut och in, än att man aldrig egentligen läser boken ordentligt. Förresten tycker jag att du har en otroligt imponerande takt i ditt läsande. Jag kan inte på långa vägar mäta mig med dig på den punkten. Just nu håller jag själv på mest med psykologilitteratur. Just nu: ”Insomnia – psychological assessment and management”. Riktigt intressant och givande! Dock verkar den inte hjälpa mig med min egen sömn för tillfället, men det beror mer på en förbannad elcentral precis under lägenheten som vibrerar och har konstiga ljud för sig dygnet runt. Jag håller på att bli fullständigt skogstokig på skiten. Ska attackera den med en slägga någon dag framöver.

  7. Profilbild för Henrik

   …eller i brist på slägga (äger ingen) får jag väl skicka ett till argt mail eller ringa igen till bostadsbolaget. Man ska fan kunna sova och läsa böcker utan att störas såhär hela tiden.

  8. Profilbild för Henrik

   …eller i brist på slägga (äger ingen) får jag väl skicka ett till argt mail eller ringa igen till bostadsbolaget. Man ska fan kunna sova och läsa böcker utan att störas såhär hela tiden.

  9. […] Piruett.se fick jag den här enkäten som visst ursprungligen ska vara postad på Bokhora.se. Den kan ju vara […]

  10. Profilbild för Magnus Edlund

   Farsans problem är att han massakerar böcker som inte är hans egna …

  11. Profilbild för Magnus Edlund

   Farsans problem är att han massakerar böcker som inte är hans egna …

  12. […] Andra som skrivit om detta: Emillindberg Oppositionen Piruett […]

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *