Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Jag har läst en klassiker — och gillat den

Geroge Orwells 1984 är den första klassiker jag läst på mycket länge som faktiskt varit genuint bra. Tyvärr har det skrivits så pass mycket om denna bok att jag inte riktigt orkar …

Men en sak förvånade mig. Fokuset ligger inte lika mycket på det onda med ett övervakningssamhälle som jag hade trott. Istället tycks Orwells samhällskritik (civilisationskritik?) handla mer om att människor låter sig förtryckas, även om de är medveten om sin egen situation. Det är inte bara den ”onda” Big Brother som bär ansvar för förtrycket — it takes two to tango, så att säga.

Orwell skriver för övrigt väldigt modernt. Rent språkligt känns det som om 1984 skulle kunna ha skrivits förra veckan. Innehållsmässigt också, för den delen.

3 svar

 1. […] Orwell, 1984 (Nov 26, […]

 2. Profilbild för Kurtan

  Jo, det har skrivits en jäkla massa om den där boken. En massa skit. Folk som orwell skulle ha spottat på om han levt idag har vevat med 1984 o djurfarmen för att lägga tyngd bakom sitt kacklande.

  Jag tycker det är jäkligt intressant att se vad för upplevelser som ligger bakom en bok. Är du intresserad av Orwells författarskap från ett lite annorlunda perspektiv så rekomenderar jag den här artikeln:

  Har läst många av av hans böcker men inte denna! Ska ta o låna den. Det roliga med orwell är ju att hans böcker beskriver sånt han själv upplevt. Den här artikeln är bra att läsa vid sidan av orwell´s böcker:

  http://www.polkagris.nu/wiki/index.php/George_Orwell

 3. Profilbild för Kurtan

  Jo, det har skrivits en jäkla massa om den där boken. En massa skit. Folk som orwell skulle ha spottat på om han levt idag har vevat med 1984 o djurfarmen för att lägga tyngd bakom sitt kacklande.

  Jag tycker det är jäkligt intressant att se vad för upplevelser som ligger bakom en bok. Är du intresserad av Orwells författarskap från ett lite annorlunda perspektiv så rekomenderar jag den här artikeln:

  Har läst många av av hans böcker men inte denna! Ska ta o låna den. Det roliga med orwell är ju att hans böcker beskriver sånt han själv upplevt. Den här artikeln är bra att läsa vid sidan av orwell´s böcker:

  http://www.polkagris.nu/wiki/index.php/George_Orwell

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *