Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

”Anathem” gör dig smartare

Jag är halvvägs igenom Neal Stephensons Anathem, och kan redan nu säga att det är en av de bästa böcker jag läst på väldigt länge. Det finns många sorters ”bästa” — beroende på sinnesstämning — men i just det här fallet har ordet en mycket specifik betydelse. Anathem är en bok som gör läsaren smartare. Mer intelligent. Den får i alla fall mig att tänka i nya banor om allt från ekologisk kollaps till matte till mobiltelefonanvändning.

Det är sällan man stöter på sådana böcker. Speciellt i bokhandelns sf/f-hylla (och bara delvis för att fantasy sällan innehåller referenser till mobiltelefoner).

Anathem är, i brist på ett bättre ord, sublim i sitt sätt att diskutera extremt torra saker som, till exempel, hur man anger koordinater för ett föremål i omloppsbana kring en planet. Jag vet inte när jag senast kände att det var givande att läsa om ett klocktorns konstruktion och beståndsdelar. Men här är varje ord en belöning.

Stephenson är dessutom en hejare på att bygga upp den typ av sakta stegrande spänning som är antitesten till de actionexplosioner man finner i … tja … det mesta. Det är en intellektets spänning, där små signaler adderas för att tillslut avslöja ett större mönster (eller monster?).

Om det finns något riktigt negativt med den här boken så är det att Stephenson kan gå ner sig i långa miljöbeskrivningar. Välskrivna, visst, men ibland är ett rum bara ett rum.

Anathem är en fantastisk upplevelse. Extra roligt eftersom jag aldrig riktigt gillade hans senaste trilogi, The baroque cycle.

Du borde läsa Anathem. Din hjärna kommer att tacka dig.

10 svar

 1. Profilbild för Anders

  Förklara för mig varför du inte gillar Gene Wolfe är du snäll.

 2. Profilbild för Anders

  Förklara för mig varför du inte gillar Gene Wolfe är du snäll.

 3. Profilbild för Magnus Edlund

  Hm. Jadu. Jag tycker bara att han är ganska tråkig. Liksom.

 4. Profilbild för Magnus Edlund

  Hm. Jadu. Jag tycker bara att han är ganska tråkig. Liksom.

 5. Profilbild för Anders

  Just Wolfe, av alla sf-författare du sätter i dig, är alltså tråkig.

  Vad är det som är tråkigt?

 6. Profilbild för Anders

  Just Wolfe, av alla sf-författare du sätter i dig, är alltså tråkig.

  Vad är det som är tråkigt?

 7. Profilbild för Magnus Edlund

  Attans, jag som hoppades komma undan med att vara lat och bara skriva ”tråkig”. Mitt svar blev lite väl långt för en kommentar, så det hamnade här: http://www.piruett.se/2008/10/23/varfor-gillar-jag-inte-gene-wolfe/

 8. Profilbild för Magnus Edlund

  Attans, jag som hoppades komma undan med att vara lat och bara skriva ”tråkig”. Mitt svar blev lite väl långt för en kommentar, så det hamnade här: http://www.piruett.se/2008/10/23/varfor-gillar-jag-inte-gene-wolfe/

 9. […] har redan skrivit en del om Neil Stephensons Anathem, och mina åsikter där står fast. Men nu när jag läst klart boken […]

 10. […] Snow crash och The diamond age är två av mina favorit scifi-romaner och Cryptonomicon och Anathem är så helt fantastiska […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *