Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Star Wars är ju rasistiskt

Jag diggar Star Wars hårt. Fan sedan barnsben, etc. Men när jag nyligen spelade datorspelet Star Wars: Knights of the old republic slog det mig hur pass rasistisk den där galaxen långt långt borta egentligen är. Folk karaktäriseras nästan uteslutande efter den typ av rymdvarelse personen är. En wookie är en wookie, liksom. Dessutom förekommer ständigt en massa rasistiska tillmälen. ”You stink like a gamorrean,” till exempel. Vilket är ungefär på samma nivå som att säga ”Du stinker som en neger/svenne/blatte/whatever.”

5 svar

 1. Profilbild för Martin

  Jag tycker att det är ett rätt vanligt fenomen både i space opera-SF och i traditionell fantasy. Det är helt okej att värdera individer efter rymdvarelse eller ras, för – och det tror jag är kärnan – de är inte människor.

 2. Profilbild för Martin

  Jag tycker att det är ett rätt vanligt fenomen både i space opera-SF och i traditionell fantasy. Det är helt okej att värdera individer efter rymdvarelse eller ras, för – och det tror jag är kärnan – de är inte människor.

 3. Profilbild för Magnus Edlund

  Det har du helt rätt i. ”En värld, en kultur” och sådana saker. Men hos vissa författare finns det en medvetenhet om rasismen i deras världar. I SW däremot känns det som om den helt okritiskt har slunkit med — utan någon eftertanke eller medvetenhet alls.

 4. Profilbild för Magnus Edlund

  Det har du helt rätt i. ”En värld, en kultur” och sådana saker. Men hos vissa författare finns det en medvetenhet om rasismen i deras världar. I SW däremot känns det som om den helt okritiskt har slunkit med — utan någon eftertanke eller medvetenhet alls.

 5. Profilbild för Magnus Edlund

  Det har du helt rätt i. ”En värld, en kultur” och sådana saker. Men hos vissa författare finns det en medvetenhet om rasismen i deras världar. I SW däremot känns det som om den helt okritiskt har slunkit med — utan någon eftertanke eller medvetenhet alls.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *