Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Spelkritiker är fega stackare

I går hade SvD en spännande artikel om speljournalistikens likriktning:

Spelkritiker tenderar att vara rörande överens om kvaliteten på spel. […] Sajten Metacritic, som sammanställer recensionspoäng för både spel och film, visar att det helt saknas avvikande åsikter om kvaliteten på spel som Super Mario galaxy, Bioshock, The Orange box, Rock band och Call of duty 4.

Recensenter av tv-spel tycker samma sak, ger samma betyg och beter sig helt enkelt som en fårflock. ”Man sneglar på vad andra tycker, för att inte framstå som okunnig,” säger Joakim Bennet, chefred för Super play, i artikeln.

Detta fick mig att tänka på min egen korta karriär som spelrecensent, och jag är lagd att hålla med det som sägs i artikeln.

Under ett par års tid runt millennieskiftet skrev jag recensioner för bland annat loading.nu, zlot och tvspel.nu. Loading finns fortfarande kvar, fast i annan skepnad och regi. Zlot gick upp i punkten.se och tycks nu mest bestå av reklam. Tvspel.nu verkar vara död.

umjammer_lammy_coverart.jpgMitt plötsligt uppbubblande minne inträffade när jag jobbade för Zlot och skulle recensera Um Jammer Lammy, ett av de första musik/rytm-spelet som tog sig utanför Japan. Jag var inte helt imponerad:

!– @page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } –>

Jag är medveten att det är politiskt korrekt bland spelskribenter nu för tiden att vara jätte upphetsade över dessa musikspel […].Jag har dock ingen önskan om att vara politiskt korrekt: Musikspel är ruttna! Jag avskyr dem. Genren är i mina ögon bland det mest värdelösa som drabbat jorden sedan Anselms gudsbevis. Jag får svåra buksmärtor när jag spelar denna typ av spel.

Jag vill gärna tro att jag har utvecklats som skribent sedan dess …

Hursomhelst gillade jag inte Um Jammer Lammy och ville ge spelet 5 av 10 i betyg. Det fick jag inte. På de flesta spelsajter fick UJL 8–9 i betyg, eller 4 av 5. Kritikerna gillade det, jättemycket. Så chefredaktören på Zlot, som inte hade spelat spelet, förbjöd mig att ge det betyg jag ansåg vara lämpligt. När jag vägrade ändra mig fick någon annan recensera spelet. Jag tror att det betyget i blev 8.

Det finns, eller fanns på den tiden, en rädsla bland speljournlisterna att, som jag citerade ovan, ”verka okunnig”. Eller ännu värre: att inte hänga med i trenderna. Våren 2000 var det musikspel som var det nya heta. Tyckte du annorlunda så hade du bara inte fattat.

Och Zlot ville verkligen vara en sajt som fattat.

(Numera gillar jag faktiskt musikspel. Guitar Hero III är da shit.)

 

15 svar

 1. Profilbild för Naseer

  Nä… men vänta nu? Går en redaktör in och kräver att du ändrar ditt betyg? Det är ju oerhört!

  Det sker i alla fall inte längre idag, jag känner åtminstone inte till ett sådant fall.

  Min erfarenhet har snarare varit stöd från redaktörshåll. Ett spel som jag verkligen avskydde satte jag betyget 5/10 på – när redaktören hade läst recensionen återkom han med frågan om vilket betyg jag egentligen ville sätta.

  Det blev 1/10 i den publicerade versionen.

 2. Profilbild för Naseer

  Nä… men vänta nu? Går en redaktör in och kräver att du ändrar ditt betyg? Det är ju oerhört!

  Det sker i alla fall inte längre idag, jag känner åtminstone inte till ett sådant fall.

  Min erfarenhet har snarare varit stöd från redaktörshåll. Ett spel som jag verkligen avskydde satte jag betyget 5/10 på – när redaktören hade läst recensionen återkom han med frågan om vilket betyg jag egentligen ville sätta.

  Det blev 1/10 i den publicerade versionen.

 3. Profilbild för Naseer

  Nä… men vänta nu? Går en redaktör in och kräver att du ändrar ditt betyg? Det är ju oerhört!

  Det sker i alla fall inte längre idag, jag känner åtminstone inte till ett sådant fall.

  Min erfarenhet har snarare varit stöd från redaktörshåll. Ett spel som jag verkligen avskydde satte jag betyget 5/10 på – när redaktören hade läst recensionen återkom han med frågan om vilket betyg jag egentligen ville sätta.

  Det blev 1/10 i den publicerade versionen.

 4. […] runt lite och hittade ett inlägg skrivet av förre spelskribenten Magnus Edlund. En intressant berättelse; Magnus var spelskribent […]

 5. Profilbild för Daniel F.
  Daniel F.

  Din poäng verkar inte helt ogrundad. Flockmentalitet är inte direkt ovanligt om man säger så, spelrecensenter, eller recensenter överlag är verkligen inte immuna.

  Det som jag däremot uppfattar som problematiskt med din bloggpost är att den inte verkar syfta till att belysa ett problem, utan snarare peka ett (”kränkt”?) finger. Huruvida fingerpekningen är befogad i detta fall har jag svårt att uttala mig om, men det förefaller ändå som att du grinar över en sunkig recension som ingen ville publicera.

  (”min egen korta karriär som spelrecensent,”)

  Nåja, det här är din blogg. Det är du som väljer vilka kommentarer du vill ha kvar.

  Om du väljer att inte låta den här inlägget ligga kvar så lovar jag att inte känna mig kränkt och absolut inte anklaga dig för feghet eller konformitet. 🙂

  Det vore patetiskt.

 6. Profilbild för Daniel F.
  Daniel F.

  Din poäng verkar inte helt ogrundad. Flockmentalitet är inte direkt ovanligt om man säger så, spelrecensenter, eller recensenter överlag är verkligen inte immuna.

  Det som jag däremot uppfattar som problematiskt med din bloggpost är att den inte verkar syfta till att belysa ett problem, utan snarare peka ett (”kränkt”?) finger. Huruvida fingerpekningen är befogad i detta fall har jag svårt att uttala mig om, men det förefaller ändå som att du grinar över en sunkig recension som ingen ville publicera.

  (”min egen korta karriär som spelrecensent,”)

  Nåja, det här är din blogg. Det är du som väljer vilka kommentarer du vill ha kvar.

  Om du väljer att inte låta den här inlägget ligga kvar så lovar jag att inte känna mig kränkt och absolut inte anklaga dig för feghet eller konformitet. 🙂

  Det vore patetiskt.

 7. […] roliga med det här med internet är ju att folk ibland reagerar på vad man skriver. Även om det kommer med sådär två månaders […]

 8. Profilbild för tdhedengren

  Magnus! Hittade din blogg via Victors!

  Tvspel.nu blev sedermera Kong, vilken köptes av Umit för drygt ett år sedan.

  Nu skall jag kolla runt här litegrann. Var ett bra tag sedan!

  Hälsningar,
  Thord Daniel Hedengren
  ex-kollega

 9. Profilbild för tdhedengren

  Magnus! Hittade din blogg via Victors!

  Tvspel.nu blev sedermera Kong, vilken köptes av Umit för drygt ett år sedan.

  Nu skall jag kolla runt här litegrann. Var ett bra tag sedan!

  Hälsningar,
  Thord Daniel Hedengren
  ex-kollega

 10. Profilbild för tdhedengren

  Magnus! Hittade din blogg via Victors!

  Tvspel.nu blev sedermera Kong, vilken köptes av Umit för drygt ett år sedan.

  Nu skall jag kolla runt här litegrann. Var ett bra tag sedan!

  Hälsningar,
  Thord Daniel Hedengren
  ex-kollega

 11. Profilbild för Magnus Edlund

  Daniel F: Jo, nog fasen var det en uselt skriven recension. Därom råder inga tvivel.

  tdhedengren: Välkommen!

 12. Profilbild för Magnus Edlund

  Daniel F: Jo, nog fasen var det en uselt skriven recension. Därom råder inga tvivel.

  tdhedengren: Välkommen!

 13. Profilbild för Magnus Edlund

  Daniel F: Jo, nog fasen var det en uselt skriven recension. Därom råder inga tvivel.

  tdhedengren: Välkommen!

 14. […] att en skuggfigur som skrev på en av mina sajter någon gång kring 1999 har "dragit sig till minnes" att jag skulle ha sysslat med censur och åsiktsförtryc…. Detta har i sin tur gett upphov till en upptrappad reflektion där skribenten Simon Berglind […]

 15. […] Spelkritiker är fega stackare (22 februari 2008) […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *