Bäst just nu: religiös postapokalysm

14499532.JPGOctavia E Butlers Parable of the Sower skildrar ett USA i förfall. 2025 har miljöförstöring, socialt armod och ekonomiskt förfall förvandlat världens enda supermakt till världens största miljonprojektsförort.

Huvudpersonen, Lauren Olamina, bor i ett förhållandevis skyddat gated community som hon sedermera lämnar för att vandra norrut — förbi galna pyromaner, desperata rånare, korrupta polismän, mördare och våldtäktsmän. Och hundar. Massor av vilda, man-eating, hundar.

Det här skulle lätt ha kunnat bli Mad Max, fast med en afroamerikansk brutta som frontfigur. I stället blir det en filosofisk och djupt berörande berättelse om en ung kvinnas sökande efter meningen på livet. Om rätt och fel, om gud, och om alltings förgänglighet.

Jag kommer att minnas Parable of the Sower länge.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s