Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Bäst just nu: religiös postapokalysm

14499532.JPGOctavia E Butlers Parable of the Sower skildrar ett USA i förfall. 2025 har miljöförstöring, socialt armod och ekonomiskt förfall förvandlat världens enda supermakt till världens största miljonprojektsförort.

Huvudpersonen, Lauren Olamina, bor i ett förhållandevis skyddat gated community som hon sedermera lämnar för att vandra norrut — förbi galna pyromaner, desperata rånare, korrupta polismän, mördare och våldtäktsmän. Och hundar. Massor av vilda, man-eating, hundar.

Det här skulle lätt ha kunnat bli Mad Max, fast med en afroamerikansk brutta som frontfigur. I stället blir det en filosofisk och djupt berörande berättelse om en ung kvinnas sökande efter meningen på livet. Om rätt och fel, om gud, och om alltings förgänglighet.

Jag kommer att minnas Parable of the Sower länge.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *