Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Barnsligt, tråkigt … och fascinerande

nickerumov1.jpgJag vet egentligen inte vad jag tycker om ryssen Nick Perumovs Diamantsvärdet och träsvärdet del 1.

Språket känns på något sätt väldigt barnsligt, som om författaren bara satt sig ner och skrivit i en enda lång stream of consciousness-rap. Det är mycket babbel i texten, mycket information som upprepas och, framför allt, en underskattning av läsarens förmåga att hänga med i handlingen. Boken verkar helt enkelt ha skrivits med rejäl fart. Hur mycket av detta som ärNicks fel och vad man ska skylla på översättaren kan jag inte avgöra.

Handlingen är egentligen ganska simpel och kretsar kring ett gäng olika personer och grupperingar som vill hämnas på varandra. Det helaobfuskeras tyvärr av Perumovs stil, samt av en överdrivet användande av enkla och klyschiga berättartekniker. Exempelvis avbryts folk irriterande ofta när de ska säga eller tänka (de inre monologerna är många) något viktigt.

Medan jag plöjde igenom boken var det inte sällan tänkte jag ”Varför läser jag det här?”. Ofta var Diamantsvärdet och träsvärdet del 1 ganska tråkig, med tråkiga karaktärer och tråkig handling. Men då och då kom de där små glimtarna av något riktigt bra — och jag var tvungen att fortsätta. Perumov har en hel del idéer som jag gärna vill se vad han gör av dem. Dödsregnet är en fantastisk uppfinning. Regnbågen sätter ny spinn på den stereotypa magikersammansvärjningen. Och de två svärden själva är riktigt eggande.

Så, jo, jag kommer nog att läsa del 2. Men det är inte direkt högprioriterat.

3 svar

  1. […] att jag inte gillar rysk fantasy och sci-fi. Ja, ska jag vara ärlig är det bara denna bok samt Diamantsvärdet och träsvärdet del 1 som jag har läst, men jag är benägen att kalla det för en trend ändå. Det är möjligt att […]

  2. Profilbild för Marcus

    Jag älskar hans böcker, och tycker bara de blir bättre och bättre.. De två första var bra men från den tredje så är de underbara..

  3. Profilbild för Marcus

    Jag älskar hans böcker, och tycker bara de blir bättre och bättre.. De två första var bra men från den tredje så är de underbara..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *