Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Har du hört den förrut?

David Anthony Durhams Acacia har jämförts med George R.R. Martins A song of ice and fire. Jag kan förstå liknelsen då det finns vissa likheter i upplägget. Men det ska ni ha klart för er: Durham är ingen Martin. Han är på sin höjd en okej författare med några roliga idéer. Martin, däremot, är gud.

Det här är en mestadels välskriven fantasyroman som inte erbjuder så mycket nytt. Låt oss pricka av klyshorna:

  • Prinsar och prinsessor i landsflykt lär sig mad skillz.
  • En liten blyg tjej förvandlas till värsta svärdmästaren.
  • Sjörövare.
  • Fjollig kille blir biffiga machokrigaren.
  • Hemliga magiker lurkar i skuggorna.
  • Det finns en annan kontinent där det bor några riktigt mystiska filurer.
  • Barbarer från norr.
  • Hemliga gångar i slottet som ingen känner till.

Jo, man har sett det förr och handlingen bjuder inte på några större överraskningar. Behållningen av boken sabbas dessutom av att Durham är inte låter läsaren tänka själv. Han använder sig av en hel drös berättarperspektiv som tillsamman avslöjar i stort sett allt. Det innebär att man aldrig behöver undra vad the bad guys är ute efter eller varför de gör som de gör. Alla mysterier (mja, nästan i alla) försvinner. Och det blir extra illa då många av perspektiven inte är överdrivet spännande skrivna.

Men Acacia har ändå en del förtjänster som gör den värd att läsa. För det första består persongalleriet inte av vita engelsmän. Merparten av huvudpersonerna är färgade — delar av boken utspelar sig i motsvarigheten till Afrika. För det andra har Durham en del fiffiga twister på sin magi och mytologi. För det tredje skildrar boken förtryck på en nivå, och med en spridning, som jag sällan kunnat föreställa mig. Det här är helt enkelt en bok som är mer intressant än vad den är bra.

Ajuste, Acacia är första delen i en serie böcker kallad The War with the Mein. Eller kanske tvärtom, det hela är lite diffust.

Ett svar

  1. […] Förresten, du missar väl inte min recension av Acacia? […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *