Totalt mörker i Star Wars universum

Kenobi_Grievous

Så här tyckte jag om Star Wars Episod III: Mörkrets hämnd direkt efter premiären:

Den nya Star Wars-rullen är dålig. Det är bara så jag kan sammanfatta mitt intryck efter att ha varit på midnattvisningen här i Lund. Dålig. Hur kan en så, i teorin, bra story göras till en så kass film? Obegränsade resurser är tydligen inte en kur för obegränsad inkompetens. Mörkrets Hämnd har en disposition vars like jag aldrig skådat. Det finns ingen känsla av tid i filmen. Alla planeter tycks ligga fem minuter ifrån varandra. Strider verkar pågå i dagar. Flera månader kan ha gått från ett klipp till ett annat. Eller bara några sekunder. Det går inte att avgöra.

Men det sorgligaste är att filmen aldrig blir spännande. Det fanns inte en enda scen som fick mig att ens närma mig ett ”wow”. Lucas drar på med det tunga artilleriet från scen 1. Lasersvärdsdueller i mängder, rymdstrider och explosioner. Vilket innebär att filmen hela tiden måste överträffa sig själv. Det räcker inte med ett lasersvärd. Nej det måste vara två, tre, ja varför inte fyra? Hur överträffar man en strid på ett ”sjunkande” rymdskepp? Jo, varför inte slänga in en hel planet av lava och eld? Allting stegras, för att till slut bli löjligt.

Och så mycket var löjligt i filmen. Hela sekvensen där Anakin blir Vader sänkte filmen flera steg. Så corny! Så fjantigt! Så löjligt frankenstein. En scen som borde varit storslagen och förskräcklig blev till en fars. En parodi av sig själv. Samma sak med nästan allting Kejsaren var med i. Helt plötsligt trodde jag att jag satt och såg en sjunde klassens zombierulle.

Sen är filmen fylld av helt onödiga scener, vilket inte direkt gör den mer väldisponerad. Av någon anledning tyckte Lucas det var smart att slänga in Chewie och en massa wookies. De tillförde nada till filmen. Samma sak med ett flertal ”actionscener”. De var för många, höll på för länge och gav ingenting.

Star Wars Episod III – Mörkrets hämnd är alltså en dålig film. Det enda som var bra var specialeffekterna, och inte ens alla dem. Filmen präglas av en usel berättarteknik, med scener som följer varandra utan någon större eftertanke. Uselt. En besvikelse.

4 reaktioner på ”Totalt mörker i Star Wars universum

 1. du har den sämsta texten om star wars. star wars är mycket bättre än dig om du nu vet så mycket varför gör inte du en film tror du att det är så enkelt star wars 3 var den bästa FREAK!!

  Gilla

 2. du har den sämsta texten om star wars. star wars är mycket bättre än dig om du nu vet så mycket varför gör inte du en film tror du att det är så enkelt star wars 3 var den bästa FREAK!!

  Gilla

 3. Star Wars 1, 2 och 3 finns helt enkelt inte. Så dåliga är de. Sämre än sämst. Att ens diskutera vilken av dem som är sämst är omöjligt. Vid absoluta nollpunkten kan temperaturen inte falla lägre.

  De är dock inte så dåliga att de kunna rubba det faktum att 4, 5 och 6 är, och förblir grymt bra. 🙂

  Gilla

 4. Star Wars 1, 2 och 3 finns helt enkelt inte. Så dåliga är de. Sämre än sämst. Att ens diskutera vilken av dem som är sämst är omöjligt. Vid absoluta nollpunkten kan temperaturen inte falla lägre.

  De är dock inte så dåliga att de kunna rubba det faktum att 4, 5 och 6 är, och förblir grymt bra. 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s