Bergochdalbanan som heter Gaiman

Just nu håller jag på att läser Neil Gaimans Absolute Sandman vol 2 som innehåller bland annat Seasons of mist och A game of you. Innan den var novellsamlingen Fragile things det senaste jag läst av honom.

Reflektion: Fasen vad ojämn Gaiman är som författare.

Jag har nog länge haft det i bakhuvudet, men nu har jag verkligen insett att Gaiman är överskattad. Han är inte dålig — men är verkligen inte den gud som många vill få honom att framstå som.

I Fragile things fanns det i stort sett en novell jag verkligen tyckte om. Tyvärr var det den första — Lovecraft/Doyle-pastischen A study in emerald — så när jag läste den sattes mina förväntningar på resten av boken rätt högt. De införlivades inte. Resten av novellerna är antingen ”ok” eller rent utav ”tråkiga”.

Samma beskrivning passar in på nästan allt Gaiman skrivit, nu när jag tänker efter. Smoke & mirrors innehöll kanske två bra noveller (Chivlary och den där om snövit). American gods och Anansi boys har långa episoder som är riktigt torra och ointressanta. Fasen, det bästa med American gods är ju de där korta tillbakablickarna om hur olika gudaväsen kom till Amerika.

Till och med universalt hyllade Sandman är en ojämn skapelse. Större delen av Dream Country är verkligen blahablaha. The Wake skulle mått bra av att tightas till lite. Som tur är råkar Absolute Sandman vol 2, som jag nu läser, utgöra seriens, om inte höjdpunkt så i alla fall största nivåhöjning.

Och vad vill jag säga med detta? Ibland kan personkulten få en att tro att saker är bättre än vad de egentligen är. När han är bra så är Gaiman helt galet bra. Men det är långt ifrån alltid som han faktiskt gör skäl för alla hyllningar.

(Detta inlägg har tidigare publicerats på rollspel.nu.)

4 reaktioner på ”Bergochdalbanan som heter Gaiman

 1. En av mina favoritböcker någonsin är Neil Gaimans samerbete med Terry Pratchett. Pinsamt nog har jag inte läst något annat av någon av dem. Vet bara att Pratchett skrivit nåt om nån discworld. Men deras ”Goda Omen” är tamejfan en veritabel skrattfest. Jag ger bort den som present till alla som fyller år och detblir alltid positiv feedback. Vad skulle du rekommendera att jag läser av bara Gaiman om jag ska läsa en bok av honom?

  Gilla

 2. En av mina favoritböcker någonsin är Neil Gaimans samerbete med Terry Pratchett. Pinsamt nog har jag inte läst något annat av någon av dem. Vet bara att Pratchett skrivit nåt om nån discworld. Men deras ”Goda Omen” är tamejfan en veritabel skrattfest. Jag ger bort den som present till alla som fyller år och detblir alltid positiv feedback. Vad skulle du rekommendera att jag läser av bara Gaiman om jag ska läsa en bok av honom?

  Gilla

 3. ”Good omens” är ju helt galet bra! Jag får fantomsmärtor i skrattmuskeln bara jag tänker på det. Om det är en roman av Gaiman du är ute efter så ska du nog läsa ”American gods”. Den är förbannat bra, även om den saggar ner ibland. Men du är inte en riktig människa förrän du har läsat hela Gaimans ”Sandman”-serie. Börja med ”Preludes & nocturnes”. F.ö. tycker jag att du ska läsa Pratchetts ”Small Gods”. Så de så.

  Gilla

 4. ”Good omens” är ju helt galet bra! Jag får fantomsmärtor i skrattmuskeln bara jag tänker på det. Om det är en roman av Gaiman du är ute efter så ska du nog läsa ”American gods”. Den är förbannat bra, även om den saggar ner ibland. Men du är inte en riktig människa förrän du har läsat hela Gaimans ”Sandman”-serie. Börja med ”Preludes & nocturnes”. F.ö. tycker jag att du ska läsa Pratchetts ”Small Gods”. Så de så.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s