Rasrevisionism i Övärlden

Häromdagen såg jag den nya animefilmen Legender från Övärlden på biografen Victoria i Stockholm. En halvokej rulle som funkar som underhållning men inte så mycket mer. Löst baserad på Ursula K Leguins fenomenala Earthsea-böcker.

Jag stör mig dock enorm på en detalj. Regissören Goro Miyazaki — och hela jäkla produktionsbolaget — tycks ha missat att Övärlden är befolkad av färgade människor. Eller som LeGuin uttrycker det:

[…] everybody is brown or copper-red or black, except the Kargish people in the East and their descendants in the Archipelago, who are white, with fair or dark hair. The central character Tenar, a Karg, is a white brunette. Ged, an Archipelagan, is red-brown. His friend, Vetch, is black. (Från Slate.com)

I Legender från Övärlden är alla vita som kaffegrädde. Och Tenar har blivit blondin.

Jag kan inte påstå att jag vet särskilt mycket om rasmotsättningarna i dagens Japan, men den här filmen är knappast ett tecken på att allt står bra till. Jag menar, i den urbota usla amerikanska tv-miniserien fanns det i alla fall en eller två färgade personer. Kanske tittar japanerna mer gärna på tecknade vitingar än på tecknade svartingar?

Det är i vilket fall en förbannat onödig och tråkig förändring av LeGuins böcker. Skäms!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s