Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Bästa böckerna 2007: Nr 6

drsmall.jpgNazarian, Vera: Dreams of the Compass Rose (2002)
Varje gång jag vill berätta om Dreams of the Compass Rose kommer jag bara att tänka på trötta klyschor. Jag vill använda ord som ”drömsk”, ”mustig”, ”mytisk” och ”kryddoftande”. Jag vill jämföra med Tusen och en natt, dra paralleller med Ursula K Leguin och Samuel Delany, och hänvisa till persiska folksagor. Men det faller bara platt, för ingenting av detta gör Nazarians bok rättvisa. Den är unik. Jag har ärligt talat aldrig läst något liknande.

Boken innehåller ett antal noveller som sakta men säkert vävs samman till en helhet, en helhet som inte är lätt att skönja men som ändå finns där som en hägring. (Du ser, där kom klychan!) Kort och gott en utmaning att läsa, men utmaning med en rejäl belöning för den som pallar.

Läs tidigare inlägg om Dreams of the compass rose.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *