Bästa böckerna 2007: Nr 6

drsmall.jpgNazarian, Vera: Dreams of the Compass Rose (2002)
Varje gång jag vill berätta om Dreams of the Compass Rose kommer jag bara att tänka på trötta klyschor. Jag vill använda ord som ”drömsk”, ”mustig”, ”mytisk” och ”kryddoftande”. Jag vill jämföra med Tusen och en natt, dra paralleller med Ursula K Leguin och Samuel Delany, och hänvisa till persiska folksagor. Men det faller bara platt, för ingenting av detta gör Nazarians bok rättvisa. Den är unik. Jag har ärligt talat aldrig läst något liknande.

Boken innehåller ett antal noveller som sakta men säkert vävs samman till en helhet, en helhet som inte är lätt att skönja men som ändå finns där som en hägring. (Du ser, där kom klychan!) Kort och gott en utmaning att läsa, men utmaning med en rejäl belöning för den som pallar.

Läs tidigare inlägg om Dreams of the compass rose.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s