Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Bästa böckerna 2007: Nr 10

Så var det dags! Den tionde bästa boken jag läst i år är …

newunismall.jpgEllis, Warren: Newuniversal vol 1: Everything Went White (2007)
Ibland dyker det upp något som får mig att känna hopp igen. Newuniversal är en sådan grej, och hoppet jag känner är för den amerikanska superhjältegenren.

Newuniversal är inte unik på något sätt. Den är en tämligen traditionell historia om en utvald grupp människor som måste rädda världen och sig själva och från någon sorts mystiskt hot. Men i Warren Ellis händer blir det så mycket mer. På utrikiska heter det ”sense of wonder”. Trots att vi snackar om ett ganska tunt album får jag direkt den där känslan av historiens tunga vingslag som bra världsbyggare kan förmedla.

Sen skadar det ju inte att albumet bjuder på en hel del skön action, skruvade superkrafter och hemliga konspirationer. Newuniversal kanske inte omdefinierar supergenren, men den är den bästa superhjälteunderhållning man kan hitta 2007.

Tidigare inlägg om Newuniversal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *