Bästa böckerna 2007: Nr 10

Så var det dags! Den tionde bästa boken jag läst i år är …

newunismall.jpgEllis, Warren: Newuniversal vol 1: Everything Went White (2007)
Ibland dyker det upp något som får mig att känna hopp igen. Newuniversal är en sådan grej, och hoppet jag känner är för den amerikanska superhjältegenren.

Newuniversal är inte unik på något sätt. Den är en tämligen traditionell historia om en utvald grupp människor som måste rädda världen och sig själva och från någon sorts mystiskt hot. Men i Warren Ellis händer blir det så mycket mer. På utrikiska heter det ”sense of wonder”. Trots att vi snackar om ett ganska tunt album får jag direkt den där känslan av historiens tunga vingslag som bra världsbyggare kan förmedla.

Sen skadar det ju inte att albumet bjuder på en hel del skön action, skruvade superkrafter och hemliga konspirationer. Newuniversal kanske inte omdefinierar supergenren, men den är den bästa superhjälteunderhållning man kan hitta 2007.

Tidigare inlägg om Newuniversal.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s