Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Bögtrollkarlen

dumbledore-is-gay-lolcat

SvD, bland många andra, skriver om att Dumbledore, en central karaktär i Harry Potter-böckerna, är homosexuell. Författaren JK Rowling avslöjade detta vid någon sorts framträdande på Carnegie Hall i New York häromdagen.

Vilket värde har detta avslöjande?

Om man kan läsa sju feta böcker utan att inse att en viktig karaktär är gay … om författaren uttryckligen måste berätta detta … kan man då verkligen säga att karaktärens sexualitet har någon som helst betydelse?

Snackar vi inte nu bara om tron att författare har tolkningsföreträde för sina egna böcker? Det har de inte. Det är vi, varje enskild läsare, som bestämmer vad en bok handlar om.

Om Rowling menar att Dumbledore är gay, men inte efter några tusen sidor text har lyckas förmedla detta till sina läsare, då har hon misslyckats som författare.

Att hon efteråt säger ”Dumbledore är bög” är ungefär lika värdefullt som om George Lucas gick ut och sa ”Ajuste, Han Solo föddes som kvinna”. Det är lite lustigt och ger en inblick i författarens intentioner, men det förändrar inte berättelsen. Jag har i alla fall svårt att se hur vetskapen om Dumbledores sexualitet öppnar för nya tolkningar av Harry Potter-böckerna. (Annat än att allt snack om ”wands” hit och dit blir ännu mer dubbeltydligt.)

  Ett svar

  1. Profilbild för Joakim Larsson

   Men kom igen. Du av alla människor borde väl begripa att hon klistrade den där etiketten på Dumbledore för att hon trodde att hon därmed kunde göra homosexuella mer accepterade i den riktiga världen – inte för att hon trodde att det hade någon som helst relevans för handlingen?

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *