Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Krig, krig och krig

Peace & War innehåller tre böcker av Joe Haldeman: The Forever War, Forever Free och Forever Peace.

The Forever War är en av science fiction-genrens stora klassiker — med rätta. Haldeman skrev den i början av 70-talet som en kommentar till Vietnamnkriget och, får man anta, för att bearbeta sina egna upplevelser som soldat. I War rasar ett rymdkrig mellan männskligheten och de utomjordiska Taurans. Ett krig vars orsaker ingen riktigt förstår, och som dras ut över hundratals år.

Det är en fantastisk bok, både som civilisationskritik och som rafflande äventyr.

Forever Free och Forever Peace är inte lika bra. Att läsa dem direkt efter War var en besvikelse. Free är en direkt fortsättning på War och börjar mycket lovande. Tyvärr ballar den ur ganska rejält, och Haldeman är inte direkt subtil i sitt budskap.

Peace har egentligen ingenting att göra med de andra två böckerna, annat än rent tematiskt: alla tre handlar om varför människor slåss, och om krigets fullständiga meningslöshet. Tyvärr lider Peace av samma sjukdom som Free. Haldeman är alldeles för övertydlig i att förmedla sitt budskap — så pass att han tappar bort själva berättandet. Och det är en i mina ögon en dödssynd för en författare.

Så, för att sammanfatta:
The Forever War: Släpp allt du gör och börja läsa. Nu!
Forever Free: Det gör inget om du missar den.
Forever Peace: Läs om du har lite tid över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *