Fables

Ok … en till gammal recce …

Bill Willingham, ”Fables”

När man försöker förklara vad ”Fables” handlar om låter det bara löjligt. Min flickvän tittade bara konstigt på mig senast jag försökte sälja in serien hos henne. Upplägget är så här: En hel drös välbekanta sagofigurer (Snövit, Jack med Bönsjälken, Stora stygga vargen, häxan i Hans & Greta, Skönheten & Odjuret mfl) lever och verkar i vår värld, i en liten enklav (”Fabletown”) i New York. Där har de bott i ett par hundra år, efter att flytt från sin mytiska sagoland när det invaderades av ”The Adversary”.

Jo, det låter jäkligt corny, men det är så förbannat bra!

Det första albumet, ”Legends in Exile”, handlar om mordet på Snövits syster, Rosenröd. Snövit (som har makten i Fabletown) och Stora Stygga Vargen (som är scheriff) börjar nysta i fallet … och allt är inte som det verkar.

Än så länge har det släppts … öhh.. sju (?) album. Det senaste heter ”Arabian Nights (and Days)” och snart kommer del 8, ”Wolves”. Albumen berättar en jäkla massa olika storys: de omänskliga sagofigurerna planerar revolution, Jack med bönsjälken blir filmmogul i Hollywood … Men hela tiden finns en metaplot i bakgrunden: Sagofigurerna vill återerövra sitt hemland innan The Adversary hinner i kapp dem på jorden.

Spännande värre!

En bonus med serien är att man redan är bekant med alla huvudpersonerna, vilket gör att man kan uppskatta alla roliga detaljer och avslöjanden desto mer. Som att ”Prince Charming” — ni vet den där stiliga prinsen som kommer och räddar alla prinsessor i sagorna — faktiskt är samma person alla berättelser. En riktigt cynisk player och kvinnorslukare, hatad av alla sina ex-fruar (Snövit, Törnrosa, Askungen).

SPRING Å LÄS!

En reaktion till “Fables

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s